Installeer Flash:
Installeer Adobe Flash player

Nieuwsdossiers

Beatrix

Koningin van Nederland

Beatrix

Koningin Beatrix

Koningin Beatrix is 75 jaar geworden!
Daarvan is zij al 33 jaar koningin.
Maar ze is natuurlijk niet altijd onze koningin geweest....

Koningin Beatrix werd op 31 januari 1938 geboren. Toen was ze nog een prinses. Ze was het eerste kind van prinses Juliana en prins Bernard. Ze heeft drie zussen. De prinsessen Irene, Margriet en Christina.

In 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit en moest het gezin weg uit Nederland. Ze gingen eerst naar Engeland en daarna door naar Canada. Pas toen de oorlog voorbij was, in 1945, kon de familie terug naar Nederland.

Claus en de kinderen

Beatrix en Claus trouwden op 10 maart 1966 in Amsterdam. Veel mensen protesteerden. Ze gooiden rookbommen naar de koets. De mensen vonden dat Beatrix niet met een Duitser mocht trouwen. De oorlog was nog niet vergeten.

In 1967 werd Willem-Alexander geboren. Iedereen was erg blij voor Beatrix en Claus. Daarna kwamen Johan Friso en Constantijn. Beatrix is ook al oma geworden. Ze heeft nu 8 kleinkinderen.

Kroning

Op 30 april 1980 werd prinses Beatrix koningin der Nederlanden. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd Beatrix ingehuldigd en moest ze zweren een goede koningin te zijn.

Beatrix besloot om vanaf dat moment haar verjaardag op 30 april te blijven vieren: Koninginnedag dus. Behalve dat Beatrix op 30 april koningin is geworden, was prinses Juliana ook op die dag jarig.

Werk

De koningin houdt zich bezig met regeringszaken. Hiervoor heeft ze veel contact met ministers, staatssecretarissen, burgemeesters en Nederlandse ambassadeurs. De koningin weet veel van de politiek, maar ze mag zich niet met alles bemoeien. Ze mag alleen advies geven aan politici. De belangrijkste rol van de koningin is dat ze bij de formatie van nieuwe kabinetten betrokken is. Ze wijst de informateur aan. Dat is iemand die gaat kijken welke partijen met elkaar kunnen gaan regeren. Als het duidelijk is welke partijen met elkaar gaan samenwerken, worden ze door de koningin beëdigd.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag rijdt de Koningin in de Gouden Koets. In de Ridderzaal leest ze de troonrede voor. In de troonrede wordt bekend gemaakt wat er het komende jaar gebeurd op geldgebied. Hoeveel kunnen we uitgeven en hoeveel moeten we bezuinigen?

terug naar overzicht