Bio-Bits VMBO: Voortplanting

Ongeboren baby

Met een echoscopie kun je hem of haar al zien

De zwangerschap bij de mens duurt ongeveer 9 maanden (40 weken). In de eerste periode van de zwangerschap vindt de ontwikkeling van het embryo plaats. Hierna groeit de embryo steeds groter.

Vanaf 3 maanden noemen we het embryo een foetus. De meeste organen zijn dan al gevormd en lijkt dan al op een heel klein mensje. Een foetus groeit van ongeveer drie centimeter tot gemiddeld zo'n 50 centimeter. Het gewicht neemt toe van zo'n 5 gram (= een klontje suiker) tot gemiddeld wel 2500 gram (= 2,5 pak suiker).

Jongen of meisje

Foto van embryo.

Aanstaande ouders zijn altijd nieuwsgierig naar het geslacht van de ongeboren baby. Er zijn allerlei vreemde manieren om vast te stellen of het een jongen of een meisje is. Bijvoorbeeld: Als het hartje van de baby snel klopt (meer dan 140 slagen/minuut) of de aanstaande moeder behoefte heeft aan zoete dingen, dan wordt het een meisje. Heeft de moeder meer zin in hartig eten of is haar rechter borst groter dan de linker, dan wordt het een jongen.

Echoscopie

Natuurlijk blijft het op deze manier gokken. Om meer duidelijkheid te krijgen, kun je daarom een echoscopie laten maken. Hiervoor gebruiken we een apparaatje dat een voor ons onhoorbaar geluid gemaakt. Dit apparaatje wordt op de buik gezet. De geluidsgolven weerkaatsen (als een echo) op de baby. Hier worden beelden van gemaakt.
Vroeger werden echo’s alleen gemaakt als de arts of verloskundige dacht dat er iets mis was met de baby. Tegenwoordig worden ze altijd gemaakt. Het is zelfs mogelijk om een pret-echo te laten maken. Dat is een echoscopie die zonder reden wordt uitgevoerd. Gewoon omdat het leuk is de ongeboren baby te zien.

Onderzoek

Wanneer er een verhoogd risico is dat er iets mis is met de baby, kan er een vlokkentest of vruchtwaterpunctie worden gedaan. Bij een vlokkentest haalt de arts een klein stukje van de placenta weg. Bij een vruchtwaterpunctie wordt een beetje vruchtwater uit de baarmoeder genomen. De cellen uit de placenta en het vruchtwater geven informatie over de baby. Bekeken kan worden of de baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft.

Foto van een foetus van acht maanden.