Feesten

Het Suikerfeest

Feest van het breken van het vasten

Turks fruit

Samen met het Offerfeest is het Suikerfeest, of feest van het breken van het vasten, 1 van de 2 grote feesten van de Islam.

De Arabische naam voor het Suikerfeest is Id-Al-Fitr en betekent feestmaal. Op de ochtend van het feest staan de moslims vroeg op, trekken mooie nieuwe kleren aan, zorgen dat ze lekker ruiken en mogen nadat de zon is opgekomen al wat eten. Daarna gaat iedereen, mannen vrouwen en kinderen, naar de moskee of naar een zaal om te luisteren naar de preek van de imam.


Zoetigheid

Wanneer de plechtigheden voorbij zijn wensen de mensen elkaar een gezegend feest. De rest van de dag gaat men op familiebezoek en wordt er veel zoetigheid, fruit en dadels gegeten. Ook worden er cadeautjes aan elkaar gegeven. Soms is er zelfs een kermis en staan er snoepkramen op straat.

Gedachte

Het Suikerfeest wordt gevierd aan het einde van de negende maand, de vastenmaand Ramadan, en aan het begin van de tiende maand. Als het nieuwe maan wordt is de vastenperiode over. Vasten heeft voor moslims verschillende betekenissen. Op de eerste plaats laten ze op deze manier hun dankbaarheid zien. Dankbaarheid voor het geven van de koran door Allah aan Mohammed en voor de overwinning van Mohammed op de inwoners van Mekka. En op de tweede plaats kunnen mensen door vasten boete doen voor hun zonden van het afgelopen jaar.

Nieuwe start

Het Suikerfeest is een feest waarop de moslims opnieuw kunnen beginnen. Hierna zijn alle zonden vergeven. Daarom is het Suikerfeest een soort nieuwjaarsdag. Het Suikerfeest duurt minstens een dag, maar kan tot drie dagen duren.