Klok kijken in het Frans

Il est cinq heures

Het aflezen van de klok is in het Frans niet heel anders. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten.

Fransen verdelen de klok in vier delen. Dat is het hele uur, kwart over het hele uur, het halve uur en kwart voor het hele uur. Hiernaast noemen ze de klok ‘hem’. Als je aan iemand vraagt hoe laat het is, kun je het volgende antwoord krijgen: ‘il est cinq heures’ (hij is vijf uur).

Midi en minuit
Dat ‘hij’ klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is een kwestie van wennen. Naast de urenverdeling hebben de Fransen ook sommige uren een afwijkende naam gegeven. Voor de tijden twaalf uur ’s middags en ’s avonds hebben ze een eigen naam bedacht. Twaalf uur ’s middags wordt midi genoemd. Twaalf uur ’s avonds heet minuit.

Naamgeving

De uren worden telkens op dezelfde manier per kwartier benoemd. Kwart over twee, als voorbeeld, wordt aangegeven met ‘deux heures et quart’. Een kwartier later is het half drie. Dit heet: ‘deux heures et demie’. Het laatste kwartier voor drie uur wordt ‘trois heures moins le quart’ genoemd. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij ons. 14:45 is ook in het Nederlands kwart voor drie. Het hele uur, drie uur, noemen de Fransen: ‘trois heures’.

Min het uur
Vanaf het halve uur worden alle tijden als min het volgende uur benoemd. Tien voor drie is dan: ‘trois heures moins dix’ en vijf over half drie is: ‘trois heures moins vingt-cinq’.

Digitale tijd

Als je op klok van je televisie kijkt, zie je misschien staan: 22:30. De fransen spreken dit gewoon als getallen uit. Half elf in digitale tijd is dus gewoon vingt-deux heures trente.