Bio-Bits

Biologie
voortgezet onderwijs vmbo/havo/vwo klas 1 - 6

Een overzicht van alle Bio-Bits programma's. Bio-Bits kent een vaste formule: onafhankelijke blokken van 10 minuten die gemakkelijk in de lessen zijn in te passen. Ter aanvulling en verlevendiging op de leerstof van het vak biologie.

Bio-Bits onderbouw

Bio-Bits onderbouw: Mens en lichaam
Negen afleveringen over het menselijk lichaam waarbij de bouw en functie van onderdelen van het menselijk lichaam worden uitgelegd. In iedere aflevering volgen we iemand die betrokken is bij het onderwerp.

Bio-Bits onderbouw: blok 67 t/m 72
De Bio-Bits-blokken van tien minuten kunt u onafhankelijk van elkaar gebruiken en gemakkelijk in de lessen in passen. Het project biedt u korte filmpjes, volop informatie en links naar andere interessante sites.

Bio-Bits bovenbouw

Bio-Bits bovenbouw: Gedrag van dieren
In blok 83 t/m 94 van de serie Bio-Bits bovenbouw wordt het onderzoek naar het gedrag van dieren behandeld aan de hand van nauwgezet gereconstrueerde experimenten.

Bio-Bits bovenbouw: Evolutie
Blok 95 t/m 98 van de serie Bio-Bits bovenbouw biedt leerlingen inzicht in het achterliggende denk- en onderzoekswerk dat vanaf het Darwinistische evolutiemodel tot het ontstaan van de moderne opvattingen heeft geleid. Zowel de historische verhaallijn als de betekenis van de evolutietheorie voor de moderne natuurwetenschap worden behandeld.

Bio-Bits bovenbouw: De maakbare mens
In vier documentaires komt eindexamenleerstof over het menselijk lichaam aan de orde. In iedere aflevering wordt kennis over het menselijk lichaam verbonden aan persoonlijke situaties, aan bestaande behandelmethoden en aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geneeskunde.

Bio-Bits bovenbouw: Ecologie
150 jaar na Darwin met de Beagle, maakt de clipper Stad Amsterdam opnieuw een reis rond de wereld. Op het schip varen ook ecologen mee. Centraal staat het belang van ecologisch onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken.

Bio-Bits bovenbouw: Stofwisseling
Programma met twee afleveringen over de stofwisseling van de plant.

Bio-Bits bovenbouw: Populaties
In deze nieuwe Bio-Bits bovenbouw serie aandacht voor populaties in het Noordpoolgebied.

Bio-Bits vmbo

Bio-Bits vmbo: Afval en milieu
Leerlingen leren alles over afval, water en de gevolgen die dit allemaal hebben voor de verschillende voedselketens in de natuur.

Bio-Bits vmbo: Planten
Over hoe planten groeien, bloeien en wat de functies zijn van de verschillende onderdelen.

Bio-Bits vmbo: Erfelijkheid
Een spannend verhaal over erfelijkheid, dat begint met sporenonderzoek door de recherche.

Bio-Bits vmbo: Voortplanting
Interessante weetjes en leuke opdrachten die met seksualiteit en voortplanting te maken hebben. Onderwerpen: groei en ontwikkeling, seksualiteit, zwangerschap en geboorte.

Bio-Bits vmbo: Nederlandse natuur
De relatie mens en natuur in Nederland wordt onder de loep genomen. Hoe overleven dieren en planten in de stad? Is een stadspark natuur of vind je natuur alleen in speciale gebieden? Moet de mens zich nu wel of juist niet met de natuur bemoeien en vooral hoe belangrijk vind jij natuur?