Huisje Boompje Beestje

HBB nieuwe stijl

Zien doen doet doen!

Fahd, Raaf en Carlijn van Huisje Boompje Beestje

Huisje Boompje Beestje ziet er sinds voorjaar 2009 anders uit. De grootste veranderingen zijn te zien in het tv-programma en op de website.
In het tv-programma namen we afscheid van Erik. Raaf ontmoet een nieuwe vriend, Fahd, en samen starten ze een club: de HBB-club. In september 2009 sluit ook Carlijn zich bij de HBB-club aan. Bij de HBB-club hoort een echt clubhuis. Hier beleven ze allerlei avonturen. Tevens is de kidssite totaal vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Waarom een nieuw programma?

Eén verhaal, meer eenheid
Het oude tv-programma bestond uit verschillende onderdelen. Centraal stond het verhaal van Erik en Raaf. Daartussen waren er items over de onderwerpen. Uit de vele klassenbezoeken kwam naar voren dat kinderen niet altijd het verband tussen de belevenissen van Erik en Raaf en de items zagen.
De nieuwe afleveringen zijn meer één verhaal. Het verhaal begint in het clubhuis, hier wordt duidelijk waar de aflevering over zal gaan. Vervolgens gaat Fahd op onderzoek, hij neemt de kijker mee in het verhaal en keert terug naar het clubhuis met zijn bevindingen. Op deze manier zit er meer eenheid in de afleveringen.

Waarom een clubhuis?

Herkenbare situatie
Het clubhuis symboliseert de directe leefomgeving van het kind. Zowel thuis als op school. In een clubhuis valt van alles te ontdekken en kun je dingen van buiten mee naar binnen nemen. Zo wordt de natuur soms letterlijk mee naar binnen genomen. Iets wat een leerkracht ook in de klas kan doen. In tegenstelling tot de oude situatie kunnen Fahd en Raaf ook naar buiten en de omgeving van het clubhuis verkennen. Daarnaast biedt een clubhuis het gevoel van een eigen plek hebben waar je met vriendjes speelt en avonturen beleeft, net als thuis.

Binding met de kinderen
Via de website kunnen klassen, kinderen en leerkrachten meedoen met de HBB-club: het clubblad lezen, in het fotoboek bladeren, elkaar e-cards versturen, etc. Op deze manier willen we de kinderen meer bij het programma betrekken. Er ontstaat een uitdagende leersituatie, die – op internet - ook na schooltijd kan doorgaan.

Waarom een presentator?

De nieuwe presentator van Huisje Boompje Beestje: Fahd

Presentator Fahd

Beter aandacht vasthouden
De programma’s van Schooltv worden continu onderzocht, ook Huisje Boompje Beestje. Uit de onderzoeken komt steeds naar voren dat de kinderen Erik en Raaf fantastisch vinden. Ze kunnen na de uitzending zeer gedetailleerd navertellen wat er is gebeurd. Bij de items is dit minder het geval. De items staan verder van de kinderen, de kinderen zijn hierbij meer toeschouwer. Een presentator neemt de kinderen mee in het verhaal, ze worden direct toegesproken en zullen zo betrokken blijven bij het programma.

Informatie op niveau

In de items zijn vaak specialisten aan het woord. Iets uitleggen op het niveau van het kind kan erg lastig zijn. Welke woorden worden er gebruikt? Hoe vertel ik het? Is het niet te moeilijk? Wordt het niet te kinderachtig? Presentator Fahd kan op een natuurlijke manier iets uitleggen op het niveau van de kinderen. Daarnaast kan hij een vertaalslag maken bij interviews. Op deze manier blijft het voor de kinderen begrijpelijk.

Blijven de prentenboeken en liedjes?

Regelmatig zullen er prentenboeken en liedjes in het programma komen. Bij heel veel onderwerpen zijn ook al liedjes gemaakt. Deze oude liedjes zullen net als de nieuwe liedjes op de vernieuwde website staan. Via het digitaal schoolbord kunnen de liedjes bekeken en meegezongen worden.

Blijven er kinderen in de afleveringen?

Uiteraard zullen er nog steeds kinderen in verschillende afleveringen te zien zijn. Raaf of Fahd zullen regelmatig een bezoekje brengen aan een klas. Soms ontstaan er gesprekken, soms zijn de kinderen iets aan het maken.

Verandert ook de website?

Kidssite van Huisje Boompje Beestje: HBB-club

Jazeker, op de totaal vernieuwde site is meer interactie mogelijk met de doelgroep. De site is duidelijker en gebruiksvriendelijker voor de kinderen. Op de site zullen ook taaltools komen.
Op deze manier is de website is een sterker onderdeel van het gehele project Huisje Boompje Beestje: het tv-programma, de website voor kinderen, de website voor leerkrachten, de digitale nieuwsbrief, de beeldbankclips en een handleiding.

Wat doet Huisje Boompje Beestje aan taal?

Logo Schooltv Taal

Huisje Boompje Beestje werkt samen met het Expertisecentrum Nederland. Het centrum ondersteunt en adviseert het team. Inmiddels zijn er in de handleiding naast de achtergrondinformatie, praktische opdrachten en werkbladen voor groep 3 en 4 ook bij ieder onderwerp speciale taalopdrachten opgenomen. Op de website zullen speciale tools komen die het taalonderwijs bevorderen. Daarnaast zal in het tv-programma zowel in woord als beeld taal een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Wat doet Huisje Boompje Beestje met het digitale schoolbord?

De verschillende onderdelen van het project Huisje Boompje Beestje kunnen samen in een digitale les worden verwerkt. Vanaf september 2009 zullen leerkrachten die een abonnement op de handleiding hebben hiervan een overzicht ontvangen.