Schooltv Beeldbank

Jeugdliteratuur

Dossier jeugdliteratuur nu

Korte animaties over bekende en minder bekende jeugdboeken.

Als je leest, gaat er een wereld voor je open. Laat je prikkelen door de clips in dit dossier jeugdliteratuur. Benieuwd naar het boek? Haal het boek dan gelijk uit de bieb of boekhandel!

Pagina 1 2 3 4 | | Laatste
Zoekresultaten 1 - 10 van 38 | Toon alle
Aan de bal Dossier
20122211_aandebal01

Een boek van Lieneke Dijkzeul
Rahmane kan heel goed voetballen. Er is alleen 1 probleem: hij woont in en arm dorpje in Afrika. Hij is dan ook in de wolken als hij wordt ontdekt. Hij gaat zelfs op trainingskamp naar Nederland. Wat heeft Rahmane ervoor over om de held van zijn Afrikaanse dorp te worden en zijn familie een goede toekomst te bezorgen?

Bekijk
Belly B. Dossier
20122211_bellyb01

Een boek van Mirjam Oldenhave
Zo loop je over straat en zo sta je in een studio als lid van een meidengroep. Je bent ontdekt! In dit boek volg je de belevenissen van de verlegen Demi, die tot haar eigen verbazing wordt gevraagd voor een meidengroep die moet gaan optreden met de knappe Roy. Dit is allemaal het idee van een producer die veel geld wil verdienen, maar het loopt met de groep en met Demi niet precies zoals verwacht...

Bekijk
Blauw Dossier
Beeldbank:20122211_blauw01

Een boek van Joyce Pool
Op een dag blijft de stoel van het Koerdische meisje Senna leeg. Haar klasgenoten horen dat ze de afgelopen nacht met haar familie is uitgezet. Zullen ze haar ooit terugzien? Of van haar horen? Dit jeugdboek volgt twee leerlingen die zich in de zaak storten: Nienke, wier moeder als politieagent bij de uitzetting aanwezig was, en Bob, die in het geheim verkering had met Senna.

Bekijk
Brief uit Hollanda Dossier
20122211_briefuithollanda01

Een boek van Lydia Rood
Karim en Karima wonen met hun moeder in het Marokkaanse Rifgebergte. Vader verdient de kost in Nederland, en de kinderen zien hem amper. Moeder heeft epileptische aanvallen, Karim verandert langzaam in een kleine crimineel en zijn zus moet alles doen om het huishouden draaiende te houden. Geen wonder dat het uit de hand dreigt te lopen in dit boek. Kan papa deze situatie nog redden?

Bekijk
Brugklasproof, dropkicks en topvoetbal Dossier
20122211_brugklasproofdropkicksentopvoetbal01

Een boek van Gonneke Huizing
Nigel heeft een vader in Egypte, woont bij zijn moeder in Nederland, en droomt van een voetbalcarrière. In dit boek vertelt hij zelf over zijn belevenissen, vooral over de concurrentie op het veld en de arrogante Diego. Het gaat er hard aan toe, in dit verhaal over ambitieuze jongens en volwassenen die er soms ook een potje van maken…

Bekijk
De Amulet Dossier
amulet still

Een boek van Simone van der Vlugt
Het is 1630 en de heksenjacht is in volle gang. Oude vrouwen, zelfs hele gezinnen met kleine kinderen worden het slachtoffer. Ook over Nina doen verhalen de ronde. Om te voorkomen dat ook Nina slachtoffer wordt van de nietsontziende heksenvervolging, smokkelt Nina’s tante haar de stad uit. Ze wil Nina uithuwelijken aan een oude boer. Maar Nina voelt daar niets voor en neemt de benen. Het begin van een lange zwerftocht.

Bekijk
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine Dossier
20122211_debijzonderekinderen01

Een boek van Ransom Riggs
Opa's vertellen mysterieuze en spannende verhalen, ook de opa van Jacob. Naarmate hij ouder wordt, vindt Jacob het steeds moeilijker om de verhalen van zijn opa te geloven, over kinderen die kunnen zweven en vuur vasthouden. Als zijn opa op een gewelddadige manier aan zijn einde komt, gaat Jacob op onderzoek uit.

Bekijk
De stille soldaat Dossier
20122211_destillesoldaat01

Een boek van Herman van Campenhout
Kindsoldaten. Iedereen heeft er wel over gehoord, maar hoe is het leven van een jongen die daadwerkelijk wordt geronseld voor het leger van een duistere rebel die alleen maar kinderen voor zich laat vechten? Heb je een kans om er uit te komen? En blijf je in die omstandigheden nog wel een beetje kind, een beetje mens? In dit boek over de jonge Zamito kom je er achter.

Bekijk
De Zwarte rugzak Dossier
20122211_dezwarterugzak01

Een boek van Abbing & Van Cleeff
Vijf kinderen komen aan bij een zomerkamp in Frankrijk en besluiten ter plekke om er tussenuit te glippen en twee weken te doen waar ze zin in hebben. Als een van de kinderen merkt dat ze per ongeluk de zwarte rugzak van iemand anders heeft meegenomen, voel je dat er iets staat te gebeuren. Een bloedstollend verhaal over wraak, waar de kinderen tot over hun oren in betrokken raken.

Bekijk
Erebos Dossier
20122211_erebos01

Een boek van Ursula Poznanski
Nick Dunmore speelt in dit boek een computerspel, Erebos. Maar het spel weet veel meer over Nick dan prettig is, en laat hem dingen doen die op zijn zachtst gezegd niet goed voelen. Echte levens staan op het spel. Erebos is een geweldig spel, het werkt ontzettend verslavend, maar het verbiedt elke speler om in het echte leven over het spel te praten. Klopt dat wel, en kan Nick zich op tijd losmaken?

Bekijk
Pagina 1 2 3 4 | | Laatste
Zoekresultaten 1 - 10 van 38 | Toon alle

Zoek een clip