Schooltv Beeldbank

De slak

De slak heeft zijn huis altijd bij zich!

Slijmsporen en geritstel in de planten: er zijn slakken in de tuin.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 2
Lengte:
1:00 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Ongewervelde dieren
Waardering:
0 beoordelingen - 1864 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

's Avonds, als het wat afkoelt en het wordt wat vochtiger kun je ze horen smakken: slakken die zich tegoed doen aan de plantjes in de tuin.Het is geen smakken wat je hoort maar raspen. Slakken raspen namelijk met hun tong kleine deeltjes van blaadjes van de plant af en eten die zo op! Het huisje beschermt de slak tegen vijanden. Het zorgt er ook voor dat zijn zachte, slijmerige lichaam niet uitdroogt.Op zijn kop zitten 4 voelsprieten. De bovenste twee zijn de ogen. De onderste twee gebruikt hij om te ruiken en voelen. Bij gevaar trekt de slak zijn voelsprieten in en verdwijnt ze snel in het huisje. Een slak kan niet lopen. Hij glijdt over een slijmspoor dat hij zelf maakt.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20090514_slakken01
De slak
Een langzaam, bijzonder diertje
Slakken
Slakken
Glibberige beesten
Beeldbank - 20091223_sprinkhaan01
Op sprinkhanensafari
In de achtertuin
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

voedselketen dieren
Voedselketens
Producenten en consumenten

Wij gaan voor ons eten naar de supermarkt. Maar in het dierenrijk ben je als dier jager en prooi tegelijk. Tenzij je bovenaan de voedselketen staat.

Stekelbaarsman en model
Sleutelprikkels
Signalen prikkelen een bepaald gedrag.

Dieren gebruiken lichaamskenmerken en bewegingen als signalen om met elkaar te communiceren. Sommige signalen werken als sleutelprikkels, die altijd hetzelfde gedrag bij de ontvanger van het signaal oproepen.

EW Vogelnest
Kenmerkend gedrag
Iedere diersoort heeft iets eigens

Het gedrag van dieren is vaak kenmerkend voor de soort. Elke soort heeft een eigen gedragrepertoire, dat samenhangt met haar natuurlijke leefomgeving.

Stolpboerderij in de Beemster
De Beemster
Bijzonder vanwege alle rechte lijnen

De Beemster is een polder in Noord-Holland die aan het begin van de 17e eeuw is drooggemalen. Dat was spannend want men had toen nog niet zoveel ervaring met het droog maken van zulke grote meren.

Schelp op het strand
Dieren in de Waddenzee
Schelpen, vissen en zeehonden

De Waddenzee is een bijzonder stukje Nederland. Bij eb valt de zee namelijk even helemaal droog. Hierdoor leven er een hoop verschillende dieren.