Schooltv Beeldbank

Wat is RSI?

Pijn door statische belasting van je spieren

Van RSI wordt meestal gedacht dat je het krijgt van te veel computeren. Maar ook als je caissière, kapster of cellist bent kun je het krijgen. Af en toe even iets anders doen dus!

Voor:
VO, klas 3 - VO, klas 6
Lengte:
1:27 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Spieren, verbindingen en gewrichten
Waardering:
11 beoordelingen - 2898 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

‘RSI’ is de afkorting van Repetitive Strain Injury, en als je dat helemaal moet uitschrijven dan krijg je het vanzelf. Het wordt ook wel een ‘muisarm’ genoemd, en het komt veel voor bij kantoorwerkers die de hele werkdag lang druk zitten te patiencen. Au! RSI doet misschien wel pijn, maar het is geen ziekte. Het komt op na langdurige, statische belasting van je spieren. Dit betekent dat je spier wel gespannen is, maar nauwelijks beweegt. Hierdoor ontstaan er in je spierweefsel zogenaamde ‘spierknopen’. Dit zijn kleine samentrekkingen in je spier, die onder bepaalde omstandigheden erg pijnlijk kunnen worden. Als je dan doorgaat met werken kan de pijn erger worden, je kan kramp krijgen en zelfs krachtverlies. Je muis lijkt wel een olifant geworden en doorwerken, dat gaat even niet meer. RSI komt vooral voor bij mensen die langdurig en gespannen doorwerken en mensen die hoge werkdruk voelen: stress. Als je veel muist heb je dus kans dat je een muisarm krijgt. Je kan dus maar beter niet te lang achter elkaar hetzelfde klusje blijven doen, en af en toe een rondje over de afdeling lopen. Kun je ook die andere collega even helpen met het afmaken van haar….. ‘werk’.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Qwerty
Waarom begint het toetsenbord met qwerty?
En niet met abc?
Beeldbank - 20081020_virtuelekunst01
Virtuele kunst
Interactieve ervaringsinstallaties
Animatiefilms
Animatiefilms
Hoe worden die gemaakt?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Gevulde archiefkasten
Telewerken
Eindelijk uit de file!

Jaarlijks zorgen files voor ongeveer vijfhonderd miljoen euro schade. En die files worden elk jaar langer. Daarom is het van belang dat er een goede oplossing wordt gevonden om dit probleem op te lossen. En eigenlijk is die oplossing helemaal niet zo moeilijk: thuis werken.

eurobiljetten
Afschaffen dat minimumloon

Schaf het minimumloon af. Mensen die toch al weinig kans maken een baan te vinden, ondervinden er alleen maar nadeel van. Het draagt ook niet bij aan een betere verdeling van het inkomen tussen rijk en arm. Het kost de overheid alleen maar geld. Dit zei Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid in 2008.

Cirkeldiagram van sectoren in Nederland: 75% van de Nederlanders werkt in de tertiaire sector
Werk in sectoren
Op het land, aan de lopende band of achter het bureau

Een fietsenmaker, een bakker, een chirurg en een kantoormedewerker doen heel verschillend werk. Er zijn vele honderden verschillende beroepen. Om daar een beetje overzicht in te krijgen, verdelen we ze in sectoren. Er zijn er 3.

een QR-code wordt gescand door een smartphone
Augmented Reality
Een virtuele laag over de werkelijkheid

Er zijn verschillende ‘werelden’ waarin je je kunt bevinden. De echte wereld, waarin je slaapt, naar school gaat en leeft. En de virtuele wereld, waarin je filmpjes kijkt op YouTube, chat met vrienden en producten koopt op internet. Met augmented reality (toegevoegde werkelijkheid) kun je die 2 werelden tegelijkertijd beleven.

Postzegel koningin Beatrix
Computerkunst
Digitale kunst

De allereerste computer voor commercieel gebruik wordt verkocht in 1951. Je kunt je voorstellen dat die computer, vergeleken met die van vandaag de dag, nog nauwelijks iets kon. Het was meer een veredelde tekstverwerker. Maar van het begin af aan waren kunstenaars geïnteresseerd in de nieuwe technologie. Het is ook wel eigen aan veel kunstenaars dat ze op een nieuwsgierige en onderzoekende manier omgaan met nieuwe media.