Schooltv Beeldbank

Trekvogels

Vogels overwinteren bij ons

Iedere winteren komen duizenden vogels van verre landen naar Nederland toe, zoals de koolgans. Deze vogels vliegt duizenden kilometers van Noord-Rusland naar ons land toe. Maar waarom vliegen ze eigenlijk hierheen?

Voor:
PO, groep 6 - VO, klas 2
Lengte:
2:14 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Vogels
Waardering:
57 beoordelingen - 10500 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In ons kleine landje zijn vogels van over de hele wereld te vinden. Zoals hier in Friesland. En wie goed op let en met een beetje hulp van een vogelkenner zoals Lysanne, kun je ze best makkelijk vinden. Gaan we rechtdoor? Ja, richting het water. Waar moet ik nou op letten? Vooral veel in de lucht kijken. En als je nou een grote wolk van vogels ziet, die heel veel kabaal maken. Dan heb je ganzen te pakken. Wat zien we daar nou? We hebben ze gevonden. Als je heel goed kijkt, zie je ze daar in de verte zitten. En wat voor ganzen zijn dat nou? Dit zijn koolganzen. Waar komen die vandaan? Ze komen uit Rusland. Dit is de koolgans. In een paar dagen tijd vliegen deze ganzen zonder pauze van het noorden van Rusland naar ons land. Ze weten de weg door hun goede geheugen. Maar ook door naar de stand van de zon en de sterren te kijken. Onderweg roepen ze naar elkaar. Om elkaar niet uit het oog te verliezen. Ganzen vliegen vaak in een vorm van een V, zoals de voorste alle wind opvangt. En de dieren erachter makkelijk kunnen vliegen. Dit soort vogels noemen we trekvogels. Dat zijn vogels die ieder jaar weer een lange weg naar het zuiden afleggen. Veel soorten trekken naar het zuiden toe, zodra de dagen korter worden en als de temperatuur daalt. In de winter dus. De trekvogels die bij ons willen overwinteren, noemen we wintergasten. Ze zijn er ongeveer vanaf oktober tot maart. Nou, dit is dus de reden waarom die ganzen helemaal van Rusland naar Nederland komen. Gras. Wat is er nou zo bijzonder aan dit gras? Waarom vliegen ze hier duizenden kilometers voor? Ja, het voordeel hier is dat het een stuk warmer is. Het gras heb je overal. Waar ze vandaan komen, in Rusland, is het nu bevroren. Daarom komen ze hier om het te eten. En als het straks ontdooid is, dan gaan ze weer terug. Want in de jaren heen is het gras veel beter geworden met de stoffen die ze in de landbouw gebruiken en dat vinden die ganzen heel lekker.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

gans in veren
Warm- en koudbloedige dieren
Het tegenstroomprincipe bij vogels
Spreeuwen
Spreeuwen
Spreeuwen vliegen in enorme zwermen
Zelfgemaakte vetbol aan een boom
Vetbollen voor vogels
Hoe maak je vetbollen?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Lize met gouden plak
De verschillende soorten Spelen
Zomer- en winterspelen, Paralympics, Special Olympics, Deaflympics en Jongeren Spelen

De Olympische Spelen zijn niet alleen onder te verdelen in de Zomer- en Winterspelen. Er zijn ook Spelen opgezet voor mensen met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.

Sneeuw
Winterweer en verkeer
Het verkeer ontregeld

De winter is al een tijdje bezig. Dat betekent: kou, sneeuw en warme chocolademelk. Maar ook gladde wegen, bevroren treinwissels, files, ongelukken en dus vertraging. Door het winterweer raakt het verkeer ontregeld.

EW eb Waddenzee
Bijtanken op de Waddenzee
Bij eb slaan de vogels hun slag

In de Waddenzee vind je behalve vissen, schelpdieren en zeehonden ook veel vogels. Vooral tijdens eb zie je er veel. Dit komt omdat een drooggevallen Waddenzee net een gedekte tafel is voor de vogels. Elke dag eten bijna een miljoen vogels hun buikje vol.