Schooltv Beeldbank

Wat is spierpijn?

No pain, no gain!

Gisteren iemand geholpen met verhuizen, een uur lang onkruid gewied of de marathon gelopen? Dikke kans dat je vandaag flinke spierpijn hebt. Met een goede warming-up en cooling down kun je spierpijn voorkomen.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
1:23 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Spieren, verbindingen en gewrichten
Waardering:
52 beoordelingen - 6816 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

De mens heeft maar liefst 639 spieren. Al die spieren kun je voelen. AU! Spierpijn voel je soms ook na het sporten, of na een andere ongewone inspanning. Tijdens dit overmatige presteren heeft je lichaam veel energie nodig. Het begint suikers en koolhydraten te verbranden. Daarbij komt de afvalstof melkzuur vrij. En dan komt de verzuring om het hoekje kijken: het melkzuur kan niet snel genoeg worden afgevoerd, het komt in aanraking met de pijnpunten van je zenuwen, en ja, zuur op je zenuwen, dat doet pijn. Spierpijn!

Gelukkig gaat deze pijn na een dagje afzien vanzelf weer over. Maar dan maak je nog kans op verlate spierpijn, die na een paar dagen alsnog de kop opsteekt. Dat wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Als gevolg van overmatige krachtinspanning heb je minuscule scheurtjes opgelopen in de spiervezels bij de pezen en dat doet pijn. Maar je sportieve lichaam herstelt zich vanzelf. En door prrrikkeling in je spieren worden zelfs extra vezels aangemaakt. Je wordt er nog sterker van... Dat heet supercompensatie! No pain, no gain.

Toch is spierpijn niet echt gezond. Je kunt het voorkomen door een goede warming up voor het sporten en achteraf een fijne cooling down. Wat ook helpt is een lekkere stevige massage. Maar ja, dan heeft daarna je masseur weer spierpijn.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

dik vrouwtje op loopband
Hoe werkt vetverbranding?
Vet als brandstof voor je spieren en organen
sporten
Wat is hongerklop?
De man met de hamer
doping in de sport
Wat is doping?
Alles wat de sportprestaties kan verhogen
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Hardlopers op de atletiekbaan
Lichaamsbeweging
Niet alleen in de sportschool

Bewegen is niet alleen gezond omdat je een betere conditie opbouwt en je er misschien een beter figuur van krijgt. Het is ook heel belangrijk om je bloeddruk en cholesterolgehalte op peil te houden en je te weren tegen hart- en vaatziekten, in Nederland doodsoorzaak nummer één. Om je een idee te geven: van de 140.527 mensen die in 2000 in Nederland overleden, stierven er 49.952 aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Breakdancer
Dans en sport
De grenzen liggen dicht bij elkaar

Dans en sport liggen soms dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld de vechtsport Capoeira. Door de sierlijke, vloeiende bewegingen ziet het eruit als een dans. Breakdance zit dan ook vol bewegingen die uit de sport afkomstig zijn. Bij Capoeira zijn de soepelheid en snelheid van de beweging belangrijker dan pure kracht.

Drugs
Drugsverslaving
Van experiment naar verslaving

De meeste jongeren die experimenteren met roken, alcohol, drugs of gokken zijn niet verslaafd.

trappen
De veiligheid van stadions
Compleet met bierleiding en veldverwarming

40.000, soms wel 60.000 mensen: zoveel mensen zitten er tijdens een wedstrijd bij elkaar in een stadion. Als er iets gebeurt of paniek uitbreekt, moeten ze allemaal snel en veilig naar buiten kunnen vluchten. Veel stadions zijn daar echter niet op berekend.

Laboratorium
Tissue engineering
Kunstmatig weefsels kweken

Tissue engineering is de engelse term voor het kunstmatig ‘kweken’ van weefsels. Het is de vraag of die weefsels dan natuurlijk of kunstmatig zijn, want wie kan na afloop aanwijzen waarom het een kunstmatig of een natuurlijk weefsel zou zijn?