Schooltv Beeldbank

Van den vos Reynaerde

Een verhaal uit de Middeleeuwen

Dieren vervullen vaak een rol in verhalen. De dieren worden in de verhalen vaak als metafoor gebruikt voor grotere gebeurtenissen. Schrijver Willem schreef het verhaal van den Vos Reynaerde, een ondeugend en spannend verhaal.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
4:07 minuten
Online tot:
1 januari 2019
Vakgebied:
VO: Nederlands > Literatuur > Literatuurgeschiedenis
Waardering:
17 beoordelingen - 7321 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Dieren. Sinds mensenheugenis komen ze voor in verhalen. In de Middeleeuwen vertellen dichters over dieren zoals ze over de hele Schepping vertellen: alles wat de dieren doen heeft een betekenis. Denk aan de pelikaan, die met haar grote snavel in haar hals prikt en haar jongen tot leven wekt met haar eigen bloed. Een heel bekend verhaal, altijd weer dankbaar doorverteld door dichters die de vergelijking maken met de dood van Jezus aan het kruis; ook hij gaf zijn bloed en zijn lichaam voor de mensen. Maar wat nu als de dichter van een dierenverhaal die mooie interpretaties doorkruist, wat nu als zo’n dichter laat zien dat het leven meedogenloos is, dat je moet zien dat je overleeft? Dat er in dit leven misschien helemaal geen bedoeling is? Zo’n dichter is er, in de Middeleeuwen al. We weten niet veel zeker over hem, alleen zijn naam: Willem. Willem is misschien wel de geheimzinnigste schrijver uit de Nederlandse literatuur. We hebben nog éen van zijn werken. Het is een dierenverhaal, maar het is ook een briljante parodie op de ridderroman, en zelfs een juridische thriller. De hoofdpersoon is een sluwe vos, Reinaert. Daarover zo meteen meer. Want Willem is de schrijver van nog een boek, de Madoc. Van die tekst is geen letter bewaard gebleven, maar geleerden hebben hun vermoedens over de inhoud. Het zou een occulte tekst kunnen zijn, een droomverhaal, dat zou meteen verklaren waarom er niets van bewaard is gebleven.. En de naam Madoc verwijst waarschijnlijk naar de oude Kelten… Hoe meer je gaat speuren naar Willem, hoe interessanter hij wordt. Een eenzame artiest die de wereld haat, is hij wel genoemd. Maar ook – afgaande op de Reinaert – een slimme jurist die uit eigen ervaring weet hoe je aan het langste eind trekt. Het is ook niet zo gek natuurlijk, dat juist een jurist de wereld gaat haten. Wie weet immers beter hoe zelfs de hoge heren en dames elkaar naar het leven staan Willem vertelt in Van den Vos Reynaerde over een aantal machtige dieren, die allemaal hun zwakke plekken hebben. Aan het hoofd van die dieren staat de leeuw, Koning Nobel. Hij blijkt de grootste stumper van allemaal. De dieren hebben het voorzien op de vos Reinaert. De vos is een schurk, maar de andere dieren zijn zomaar niet van hem af. Als ze hem voor het gerecht willen slepen, leidt hij ze stuk voor stuk om de tuin. Als Tibeert de kater de dagvaarding voor Reinaert komt brengen, vertelt de vos hem over de schuur van meneer pastoor vlakbij, waar het krioelt van de vette muizen. Voor die muizen vergeet meneer Tibeert maar al te graag dat het recht zijn loop moet hebben. In de schuur van meneer pastoor wordt het een drukte van belang, want Tibeert komt vast te zitten in een strik. De hele huishouding loopt uit om de gillende indringer te vermoorden, met meneer pastoor – die in zijn blootje uit bed is gesprongen – voorop. Hij takelt de kater stevig toe, maar die geeft zich niet zomaar gewonnen.
Alse Tybeert dat ghesach,
Dat hi emmer sterven soude,
Doe dedi een deel als die boude,
Dat dien pape verghinc te scanden.
Beede met claeuwen ende met tanden
Dedi hem pant, alsoet wel scheen,
Ende spranc dien pape tusschen die been
In die burse al sonder naet,
Daermen dien beyaert mede slaet.
De scene wordt zo spannend en vermakelijk dat hij lange tijd is geschrapt uit schooledities van het werk. Willem weet nog altijd een gevoelige snaar te raken.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Jacob van Maerlant
Jacob van Maerlant
De eerste Nederlandse schrijver
Rederijkers
De Rederijkers
Poeziëclubs uit de Middeleeuwen
koning Arthur prent
Koning Arthur
Aan het hoof van Koning Arthur
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Oude zwart-wit foto van Afrikanen op Curaçao
Geschiedenis van Curaçao
Van 2540 voor Christus tot nu

Curaçao heeft in de loop der tijd veel verschillende bewoners gekend, die allemaal hun invloed hebben gehad op de huidige cultuur. Op dit moment wonen er ongeveer 140.000 mensen op het eiland met meer dan 40 verschillende etniciteiten. Dat betekent dat er een hele grote variatie is aan gebouwen, muziek, mensen enzovoort. En dat op een eiland dat ongeveer 2x zo groot als Texel is (60 bij 12 km).

Jackson Pollock, Full fathom five thy father lies
Abstract expressionisme
Amerikaanse kunst

In Amerika nam men eeuwenlang de manier van schilderen, beeldhouwen en bouwen van Europa over. Dat is niet zo vreemd, als je je bedenkt dat Amerika een land van immigranten is. Het waren de Europeanen die de grote oversteek maakten en hun cultuur en tradities met zich meebrachten. Maar wat is nu typisch Amerikaanse kunst en bestaat die eigenlijk wel?

Renaissance kleding
Kleding in de Renaissance
Hoepelrokken en ballonbroekjes

In de renaissance was het belangrijk om met kleding je figuur te accentueren. Vrouwen droegen corsetten om hun taille te versmallen en en hun heupen en buste te benadrukken. Mannen droegen jasjes die hun schouders bijna vierkant maakten.

Sir Winston S. Churchill (1874 – 1965)
De Tweede Wereldoorlog: Strijd in West-Europa

Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen aan. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden Duitsland de oorlog. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.

Karel de Grote en de paus
Karel de Grote
De koning der Franken

Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was zwaar gelovig en was koning van het Frankische rijk. Dit rijk was ongeveer even groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.