Schooltv Beeldbank

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Het zijn eigenlijk alcoholisten

Je laat een banaan iets te lang liggen op de fruitschaal en ineens zijn ze daar: fruitvliegjes. Maar het zijn niet de vitamientjes waar ze op af komen; het is de alcohol in het overrijpe fruit.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
1:15 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Dieren > Ongewervelden
Waardering:
16 beoordelingen - 3924 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Fruitvliegjes heten zo omdat ze verzot zijn op overrijp fruit. Als dit fruit gaat rotten en gisten dan komt daar alcohol bij vrij. Als een fruitvlieg dat ruikt, dan denkt-ie ‘Hé, ik ruik alcohol! Dan zullen daar vast wel levende gistcellen zijn die ik lekker op kan eten om zo in mijn bestaansonderhoud te voorzien.’ Of ze daarbij ook dronken worden en karaoke gaan zingen weten we niet, maar ze hebben in elk geval wel de kenmerkende rode oogjes. Zo’n fruitvlieg wil natuurlijk ook het allerbeste voor haar kinderen, en zij legt haar eitjes dan ook het liefst op rijp fruit. Wanneer die eitjes na een aantal dagen uitkomen, is het fruit al lekker rot en kunnen de larven gelijk volop ‘aan tafel!’. Zo ontpoppen die larven zich razendsnel tot volwassen, goed doorvoede fruitvliegen. Het kan dus zijn dat er al bij de groenteboer een eitje op je appel is gelegd, dat ervoor zorgt dat jij een week later thuis opeens met de gebakken peren zit. Om die alcoholistische zwervers buiten de deur te houden kun je dus maar beter je overrijpe fruit gewoon opeten of weggooien in de gft-bak en die ver weg in het hoekje van het balkon zetten. O, en dat bord met ‘Fruitvliegjes welkom!’, dat mag ook weg.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank:20131028_moestuinen03
Bonen verbouwen in je moestuin
Hoe doe je dat?
Beeldbank:20131028_moestuinen01
Hoe begin je een moestuin?
Niet te groot en op een zonnige plek
bananen
Waarom zijn bananen krom?
Ze groeien naar de zon, en tegen de zwaartekracht in
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Zenuwstelsel; hersenen, ruggemerg, zenuwen
Alcohol en je zenuwstelsel
Jongen drinkt bier
Alcoholvergiftiging

Alcohol is een giftige stof. Als je alcohol drinkt komt dit in je bloed en via je bloed komt het in je hersenen terecht. Als de alcohol de hersenen heeft bereikt, worden de hersenen als het ware doordrenkt met alcohol. Als je in een korte tijd veel drinkt, dan treedt er een alcoholvergiftiging op.

EW Skater
Straight Edge
Individu dat zich onthoudt van drank en drugs

Straight Edge is niet een groep, maar is een leefwijze. Vaak besluit een individu uit een groep zich op deze manier te gaan gedragen. Mensen die Straight Edge zijn, drinken geen alcohol, zijn vegetariër en gebruiken geen drugs.

lieveheersbeestje
Leven in de berm
Je vindt er planten en dieren

In de berm en aan de rand van een akker groeien niet alleen allerlei wilde planten, er springt en zweeft van alles. Naast klaprozen, paardenbloemen en margrieten, vind je er ook allerlei insecten.