Schooltv Beeldbank

Romeinse badhuizen

Met z’n allen badderen

Een badhuis was in de oudheid een openbaar gebouw waar mensen in samenkwamen om te baden. Het was voor de Romeinen heel normaal om samen in bad te gaan.

Voor:
PO, groep 5 - PO, groep 8
Lengte:
2:12 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Nederland
Waardering:
118 beoordelingen - 16374 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Veel dingen die wij normaal vinden die komen uit de Romeinse tijd. Dakpannen bijvoorbeeld en verwarming. De Romeinen die bouwden hier grote mooie huizen, zoals ze die gewend waren in Italië. Villa’s heten die. Villa’s hadden een aparte woonkamer, slaapkamer en eetkamer. De vloer die legden ze op van die grote stenen zuilen en de lucht daaronder die verwarmden ze. Vloerverwarming is dus al duizenden jaren oud! De Romeinen die hadden ook badhuizen en daar wasten ze zich in koude en warme baden. En ze lieten ze zich daar masseren. Hier zie je allemaal spullen om jezelf te verzorgen en die werden vooral gebruikt door Romeinse vrouwen, maar ook door Romeinse mannen. Kijk, hier zo’n spiegel bijvoorbeeld of van die flesjes voor geurende olie. Kijk, als wij ons wassen dan gebruiken we bijvoorbeeld een washandje. De Romeinen die gebruikten zo’n huidschraper. Ze smeerden zich eerst in met geurende olie, soms met wat zand erbij en daarna gingen ze schrapen en daar werd je huid heel erg schoon van. De meeste Romeinen hadden thuis geen douche en geen badkamer. Alleen hele rijke Romeinen hadden dat en daarom gingen de Romeinen naar een badhuis. Als je wat rijker was, dan ging je elke dag en als je minder rijk was, dan ging je ook minder vaak. Romeinen gingen in groepjes naar het badhuis en daar zaten ze gezellig samen in bad om te kletsen, maar ook om zaken te doen en dat vonden de Romeinen helemaal niet raar om samen in bad te zitten Sterker nog, ze gingen ook gewoon samen tegelijk naar de wc. In de Romeinse badhuizen had je heel veel mogelijkheden om jezelf te verzorgen en schoon te maken. Warme baden, koude baden, je kon je laten masseren en er waren ook een soort zweethokken. Die kennen wij nu als sauna’s en daar werd je ook heel schoon van en het was natuurlijk heel gezond.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hunebedden
De tijd van de Hunebedden (2)
In Drenthe heb je veel Hunebedden
Het Romeinse Rijk
Het Romeinse Rijk
Groot, machtig en rijk
Beeldbank - 20081231_moordrecht01
Moordrecht
Een dorpje aan het moeras in de tijd van de Romeinen