Schooltv Beeldbank

Roddelpers

Verkoop stimuleren door sensatienieuws

In het buitenland zijn kranten alleen in de losse verkoop verkrijgbaar. Door sensationele verhalen in de krant te zetten, worden mensen nieuwsgierig en kopen de krant. Sommige kranten gaan daar zo ver in dat er een schandaal ontstaat. Een voorbeeld van zo’n krant is News of the World in Engeland.

Voor:
VO, klas 3 - VO, klas 4
Lengte:
1:28 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Maatschappijleer > Massamedia > Communicatie
VO: Maatschappijleer > Massamedia > Krant
Waardering:
2 beoordelingen - 2139 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

In het buitenland draaien de kranten niet op abonnementen, maar op de losse verkoop, op straat, in kiosken, zoals in Londen bijvoorbeeld. Elke dag moeten kranten er dus voor zorgen dat ze gekocht worden. En liefst meer dan hun concurrenten. Daarom werken ze erg op de sensatie door het gebruik van pakkende koppen die de mensen nieuwsgierig maken en de krant willen kopen. Eén Engelse krant ging daarin wel heel erg ver…. News Of The World was één van de oudste kranten van Groot-Brittannië, het bestond 168 jaar en was de afgelopen decennia uitgegroeid tot de Koning der Schandaalkranten. We weten nu, dat deze schandaalkranten de afgelopen jaren mogelijk duizenden bekende en onbekende Britten heeft afgeluisterd in de jacht naar nieuwtjes. Er lopen nu allerlei gerechtelijke onderzoeken naar en de woede over dit schandaal, dit afluisterschandaal, was zó groot dat de uitgever besloot de krant op te heffen en dit is dan ook het allerlaatste exemplaar van de News Of The World. Bijna niemand in dit land heeft een krantenabonnement, dus alle kranten zijn afhankelijk van de losse verkoop. Dus hier moet je je lezers zien te trekken. Hoe doe je dat? Met grote sensationele verhalen. Veel drugs, veel seks, veel misdaad, het liefst alle drie in één. Ja, en dat verklaart waarom ze hier een hele levendige roddelpers hebben en niet in Nederland.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

geschiedenis van de krant
Geschiedenis van de krant
Hoe is het allemaal ooit begonnen?
kranten
Betaalde kranten
Verschillen tussen de betaalde kranten
persvrijheid
Persvrijheid
Onafhankelijke pers
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW kranten
Nieuws in de krant en op internet

We willen graag op de hoogte blijven van het nieuws. Een aantal jaren geleden was de krant daar een belangrijk medium voor. Tegenwoordig is internet voor veel mensen de voornaamste bron van nieuwsvoorziening.

politicus omringd door media
Massamedia en democratie
Het belang van vrijheid van meningsuiting

Televisie, radio en internet zijn niet alleen leuk om je mee te vermaken, maar ook belangrijk voor een gezonde democratie. Via de media kan iedereen, kiezers en politici, zich laten informeren en zijn eigen mening laten horen.

Busje van NOS journaal
Nieuws en televisie
Misstanden komen sneller aan het licht

Ben je benieuwd naar wat er in de wereld gebeurt? Dan kijk je naar het RTL Nieuws, NOS Journaal, Hart van Nederland of bekijk je andere actualiteitenprogramma’s. Het brengen van nieuws en actualiteiten is één van de functies van televisie.

meisje kijkt naar de beelden op een aantal tv's voor haar
Reclame en kinderen
Kinderen als klant

Kinderen kijken veel naar zenders zoals Jetix, Nickelodeon en Z@ppelin. Daarom zijn ze een belangrijke doelgroep voor reclamemakers.

EW Tvs
Publieke omroepen
Geschiedenis van het publieke bestel

In Nederland worden naast de regionale omroepen drie zenders betaald uit de publieke middelen: Nederland 1, 2 en 3. De publieke omroepen vullen de zendtijd. Daarnaast zijn er verschillende Nederlandse commerciële zenders.