Schooltv Beeldbank

Geraamte

Je geraamte bestaat uit botten

Het geraamte, ook wel skelet genoemd, bestaat uit zo’n 200 verschillende botten.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 3
Lengte:
1:02 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Menselijk lichaam > Skelet
Waardering:
52 beoordelingen - 17914 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Al je botten samen noem je het geraamte. Botten zorgen voor je stevigheid. Zonder geraamte zou je niet kunnen staan. Ook beschermen botten kwetsbare organen. Schedelbeenderen beschermen de hersenen. De schedel wordt gedragen door de wervelkolom. Deze bestaat uit verschillende wervels, het heiligbeen en het staartbeen. De borstwervels, de ribben en het borstbeen vormen samen de borstkas. De borstkas beschermt je hart en longen. De schouderbladen en de sleutelbeenderen vormen samen de schoudergordel. De heupbeenderen vormen het bekken. Armen en benen worden ook wel ledematen genoemd. In je onderarm zitten twee botten. Bij de pols zit de ellepijp vast aan de kant van de pink, het spaakbeen zit vast aan de kant van de duim.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

gewrichten
Gewrichten
Hoe zitten botten aan elkaar vast?
samenstelling bloed
Samenstelling van het bloed
Waaruit is bloed samengesteld?
bloedvaten
Bloedvaten
Slagaders, aders en haarvaten
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

De rug
Verbindingen en gewrichten
Voor een flexibel skelet

Op de plaats waar 2 of meer botten samen komen, zit een verbinding. Deze verbindingen zorgen ervoor dat ons skelet flexibel is en kan bewegen. Heel noodzakelijk dus!

Rontgenfoto van oude vrouw met kunstheup
Levend skelet
Van jong tot oud

Alle zoogdieren hebben een skelet. Mensen zijn ook zoogdieren. Jij hebt dus ook een skelet. Je skelet geeft stevigheid en vorm aan je lichaam. Het zorgt ervoor dat je kunt bewegen en beschermt je organen. Erg belangrijk en handig dus!

uit met ekster
Diergedrag en mensen
Onderzoek was in de middeleeuwen niet nodig

De kennis van het gedrag van dieren bestond in de middeleeuwen uit een mengsel van fantasie en werkelijkheid. Men schreef oude teksten kritiekloos over en voegde er niets nieuws aan toe. Toepasbare kennis was er wel. Jagers, vissers en herders maakten daar volop gebruik van.

EW Skelet
Het geraamte
Waar dienen alle botten en gewrichten voor?

Je geraamte bestaat uit verschillende botten. Die zorgen dat je rechtop kunt staan en bewegen. Botten zijn door hun bouw stevig maar ook licht. Botten beschermen de kwetsbare organen. Als je een bot breekt, groeien de delen weer aan elkaar.

Vingerafdruk
Vingerafdruk
Een unieke afdruk

Iedereen heeft een vingerafdruk. En niemand heeft dezelfde. Alle vingerafdrukken zijn dus uniek!