Schooltv Beeldbank

Een AM radio maken

Hoe maak je zelf een radio?

Het is mogelijk om zelf een eenvoudige radio te maken.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 3
Lengte:
2:43 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Natuurkunde > Golven en straling > Geluid
Waardering:
110 beoordelingen - 5388 keer bekeken- 5386 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Een radiogolf kun je niet zien, maar het is net als licht een elektromagnetische golf. Aan radiogolven kun je informatie meegeven, zoals bijvoorbeeld muziek of het geluid van je stem. En met een antenne kun je dat signaal dan weer opvangen, maar: dan heb je natuurlijk nog wel een apparaat nodig dat het elektrische signaal uit de golf haalt en via oortjes of luidsprekers weer omzet in geluid: een radio bijvoorbeeld. Met deze onderdelen kun je zelf een eenvoudige radio maken. De hoofdonderdelen bestaan uit een spoel met een ijzeren staaf als kern, een condensator, een diode en een antenne. De spoel en de condensator samen filteren de radiogolven die door de antenne worden opgevangen. Er blijft dan nog maar één golf over en de diode, die haalt de draaggolf er vanaf, zodat er alleen nog informatie overblijft. En deze is dan weer hoorbaar in het oortje. Maar: ik moet ‘m eerst nog even aansluiten op de aarde. Door het ijzeren staafje in de spoel te bewegen, stem je af op een bepaalde frequentie. En dan hoor je de informatie van de bijbehorende zender. Ja, dit is Radio 538!

Zoek een clip

Bekijk ook eens

lucifer ontbrandt
Warmtetransport
Warmte gaat van een warme naar een koude plaats
Straling
Straling meten
Ioniserende straling kun je meten met een dosismeter
Purschuim
Reacties
Wat is het verschil tussen een mengsel en een scheikundige reactie?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Meisjes met mobiele telefoons
Wat is communicatie?

De definitie van communicatie luidt: bedoeld of onbedoeld (bewust of onbewust) een bepaalde boodschap overbrengen op iemand anders. Deze boodschap bevat informatie, die bestaat uit gedachten, gevoelens en/of gedrag.

NPO logo
Taken van de Publieke Omroep
Programma’s maken voor iedereen

‘De Publieke Omroep is verantwoordelijk voor het op landelijk niveau verzorgen en verspreiden van een evenwichtige en kwalitatief hoogstaande programmering op het gebied van informatie, cultuur, educatie en amusement. De programmering moet bestemd zijn voor alle groepen van de Nederlandse bevolking.’

Zwart-wit foto van een gezin voor de televisie
Hoe publiek is de Publieke Omroep?
Geen winstoogmerk, maar steeds commerciëler

‘De Publieke Omroep is van en voor iedereen’, aldus de website van de Nederlandse Publieke Omroep. Iedereen betaalt er via de belasting aan mee, dus iedereen moet zich herkennen in de programma’s die er gemaakt worden. De publieke omroepen hebben geen winstoogmerk. Maar de programma’s worden steeds commerciëler. 

ITC
De algemene luchtcirculatie

De lucht in de atmosfeer wordt beïnvloed door zonnestraling, maar erg evenwichtig komt deze niet binnen. Rond de evenaar is de zonnestraling intenser aan het aardoppervlak dan op hoge en lage breedte. Dat komt door het stralingsoppervlak dat door de loodrechte instraling kleiner is.

hyves
Massamedia

Dit zijn media die zich met hun communicatieboodschap tot grote groepen mensen tegelijk richten. Vaak eenzijdig en indirect. Voorbeelden zijn: tv, krant, radio, internet, boeken, flyers, films, strips, popconcerten, theatervoorstellingen, billboards, posters, verkeersborden, beeldhouwwerken. Al deze massamedia richten zich met hun boodschap op een groot en anoniem publiek.