Schooltv Beeldbank

Tempels van de oude Grieken

Huizen voor de goden

De Grieken zagen hun goden als mensen, ook al zijn ze volgens hen onsterfelijk en hebben ze speciale krachten. Daarom bouwden ze voor alle goden tempels.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 2
Lengte:
2:57 minuten
Online tot:
1 januari 2018
Vakgebied:
VO: Geschiedenis > 02. Grieken en Romeinen (3000 v. Chr. - 500 n. Chr.) > Europa
Waardering:
154 beoordelingen - 31223 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

2500 jaar geleden is Griekenland één van de meest ontwikkelde landen van Europa. In die tijd leven in Nederland de mensen in hutjes van leem en stro, maar in het oude Griekenland worden dan al stenen tempels en paleizen gebouwd. De natuur kan in het oude Griekenland behoorlijk te keer gaan. Vulkaanuitbarstingen, stormen, aardbevingen en overstromingen komen vaak voor. De Grieken denken dit het werk van de Goden is. Voor elk natuurverschijnsel hebben ze wel een God. De Grieken zien hun goden als mensen. Ook al zijn ze onsterfelijk en hebben ze speciale krachten. De belangrijkste Goden wonen bij elkaar op de berg Olympus. De oppergod is Zeus. Hij woont hier ook. Zo’n tempel is eigenlijk een huis voor hun goden waar de mensen geschenken kunnen offeren. Ze staan op de mooiste plekken van de stad vaak bovenop een berg. Een van de belangrijkste Griekse tempels is het Parthenon. Deze tempel is gebouwd op de berg Acropolis in Athene. Hij is opgedragen aan de godin Pallas Athene. De dochter van Zeus en godin van de wijsheid, wetenschap en de schone kunsten. In de hal van de tempel staat dan haar standbeeld. De Griekse tempels worden allemaal op dezelfde manier gebouwd en versierd. Op een zuilenrij wordt een timpaan geplaatst. In deze driehoek worden beeldhouwwerken aangebracht. De Grieken zijn dol op kleur. Nu lijkt het alsof alle tempels wit zijn. De kleuren zijn er in de loop der eeuwen afgesleten.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De goden van de Oude Grieken
De goden van de Oude Grieken
Overal bestond een god voor
Parthenon op de berg Acropolis
De polis van de oude Grieken
Leven in de stad
mensen in een zaal
De geschiedenis van de democratie
De macht verschuift naar het volk
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Griekse bouwstijl in het parthenon
De oude Grieken
Een oude en invloedrijke beschaving

1 Keer in de 4 jaar staat de sportwereld op zijn kop. Dan worden er weer Olympische spelen gehouden. Het idee van de Olympische spelen komt oorspronkelijk uit het oude Griekenland en is dus al meer dan 2000 jaar oud. En er zijn meer overleveringen uit de oude Griekse cultuur.

Doop bij Christenen
Opgroeien bij christenen
Doop, vormsel en belijdenis

Vanaf hun doop horen christelijke kinderen bij de kerk. Ze zijn pas volwaardig kerklid als zij hun vormsel doen, of als zij belijdenis doen.

Olympia
Asterix en het begin van de Olympische Spelen
Het verhaal in woord en beeld

De allereerste Olympische Spelen vonden plaats in het Griekse Olympia. De sportwedstrijden werden niet zomaar georganiseerd. Omdat er in 776 voor Christus veel onderlinge oorlogen tussen steden heersten, hoopten de Grieken dat het zou stoppen als ze de Spelen voor de God Zeus zouden organiseren.

EW Thora Joden
Tenach
Het heilige boek van de Joden

Veel godsdiensten hebben een heilig boek. Daarin staan de belangrijkste verhalen en regels. Het heilige boek van het jodendom is de Tenach. Deze is geschreven in het Hebreeuws.

Adam en Eva
Natuur voor joden en christenen
De aarde in bruikleen

Het scheppingslied of scheppingsverhaal is het eerste geschrift van de bijbel. Voor joden en christenen is het heel herkenbaar. Dit geldt ook voor het verhaal dat daarna komt.