Schooltv Beeldbank

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Wanneer heb je kanker?

Heb je wel eens een wratje gehad? Dat is eigenlijk een tumor. Maar je krijgt er geen kanker van. Kanker krijg je alleen van kwaadaardige tumoren, gezwellen die maar blijven groeien. Daardoor gaat je lichaam minder goed werken.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 2
Lengte:
1:00 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Het menselijk lichaam > Ziekten en gezondheid
Waardering:
51 beoordelingen - 9800 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Niet elke tumor is gevaarlijk. Sommige tumoren houden vanzelf op met groeien. Er worden dan geen cellen meer aangemaakt. De tumor is goedaardig. Je hebt dan geen kanker. Een voorbeeld van een goedaardig gezwel is een wratje. Stoppen de cellen niet met delen dan is de tumor kwaadaardig. Het gezwel blijft maar groeien. Je hebt dan kanker. Stel je even voor dat dit zo’n tumor is. Vaak zit een tumor in de weg. Hij drukt op bepaalde organen in je lichaam die hierdoor niet meer goed hun werk kunnen doen. Als een gezwel in je longen zit, kan het ervoor zorgen dat je moeilijk kan ademhalen. Een tumor in je hoofd kan ervoor zorgen dat je hersenen hun werk niet goed meer kunnen doen. Als zo’n tumor op een gebied in je hersenen drukt dat ervoor zorgt dat je je armen kan bewezen, dan kan het zijn dat dat ineens niet meer goed lukt. Het signaal van de hersenen naar je armen komt dan niet meer goed door.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

still kankercellen
Hoe ontstaat een tumor?
Foute cellen slaan op hol
Behandeling van kanker still
Hoe word je beter van kanker?
Door chemotherapie en bestraling
mensen genezen met scheikunde
Kun je mensen beter maken met scheikunde?
Wisebit van Ype Driessen en Juul Spee
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Onderzoek
Oorzaken en risicofactoren kanker
1 op de 3 Nederlanders krijgt kanker

Kanker is na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Elk jaar krijgen zo’n 69.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Wereldwijd is dat maar liefst 12 miljoen. Daarvan sterven 7,9 miljoen mensen aan hun ziekte. Dat is 13% van het totale aantal sterfgevallen.

EW Asbak sigaretten
Kanker voorkomen
Tips

Kanker kun je nooit helemaal voorkomen. Maar door op een gezonde manier te leven kun je er zelf wat aan doen om het risico op kanker te verminderen.

Glas bier
Kanker en voeding
Eet zo veel mogelijk gezond

Ongezonde voeding is net als roken verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de sterfte aan kanker. Maar met het verschil, dat je roken kunt laten en eten niet.

Ziekenhuisbed
Behandeling van kanker
Een heel proces

De drie meest gebruikte manieren om kanker te behandelen zijn operatie, bestraling en chemotherapie. Vaak is een manier niet genoeg en is er een combinatie van de drie behandelingen nodig.

EW Malariakaart
Waar komt Malaria voor?
Een mondiaal probleem

Als je aan malaria denkt, denk je niet meteen aan het koude Nederland. Maar tot in de twintigste eeuw kwam de ziekte ook voor in koude noordelijke streken tot aan de poolcirkel toe.