Schooltv Beeldbank

Fotosynthese

Hoe een plant glucose en zuurstof maakt

Het proces van fotosynthese kan in een reactievergelijking worden gezet.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 2
Lengte:
1:01 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Planten > Fotosynthese
Waardering:
666 beoordelingen - 39816 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Voor fotosynthese heeft een plant drie dingen nodig: water, koolstofdioxide, dat is een gas in de lucht, en licht. Water en koolstofdioxide komen niet zomaar in een plant. Daarvoor heeft ie een paar hulpmiddelen: de wortels, de stengels en de bladeren. Met de wortels haalt een plant water uit de grond. Van de wortels gaat het water naar de stengel en van de stengel naar de bladeren. Nu is er nog koolstofdioxide nodig. Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt. Een deel van die zuurstof gebruikt de plant om van te leven, de extra zuurstof gaat via huidmondjes de lucht in.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

20101210_koolstofdioxide01
Koolstofdioxide
We kunnen niet zonder CO2
20101210_broeikaseffect01
Het broeikaseffect
De aarde warmt op
Ontbrandingstemperatuur
Ontbrandingstemperatuur
Hoe kun je een papier laten branden?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

blad
Bladeren
Daar vindt fotosynthese plaats

Alle onderdelen van een plant vervullen een belangrijke functie. Zo ook de bladeren. Zij zorgen ervoor dat er voedingsstoffen voor de plant aangemaakt worden.

tekening plantenproef met stikstof, fosfor en kalium
Mest
Bron van voedingsstoffen voor planten

Planten hebben mest nodig om te groeien. Schimmels en bacteriën zetten uitwerpselen en plantenresten om in voedingsstoffen. Een plant haalt met de wortel voedingsstoffen uit de grond.

Al sinds ‘het jaar nul’ weten mensen dat mest goed is voor planten. Boeren verzamelden poep en plas van dieren en plantenresten. Ze gooiden dit op het land waar ze gewassen gingen verbouwen. Dat mest de groei van planten bevordert was wel duidelijk. Men wist alleen niet waarom en welke stoffen dan zo belangrijk zijn.

Boomvaren
Klimaat in het verleden
Tropische warmte en ijstijden

Veel mensen maken zich zorgen over de klimaatverandering van de laatste tientallen jaren. Maar zijn die zorgen wel terecht? Hoe was dat bijvoorbeeld vele eeuwen geleden?

Röntgenfoto van een borstkas
Ademhaling
Je kunt er niet omheen

Ademhalen is belangrijk. Zonder zuurstof kun je namelijk niet leven. Gelukkig ademt ieder mens zonder erbij na te denken.

Baan van de aarde om de zon
Natuurlijke oorzaken klimaatverandering
Niet alleen de mens heeft schuld

Waardoor werden de klimaatveranderingen in het verre verleden veroorzaakt? Niet door de mens. Er waren op een gegeven moment wel mensen op aarde, maar het waren er weinig en hun invloed op hun natuurlijke omgeving was gering. Het moet dus iets anders zijn geweest.