Schooltv Beeldbank

Cultuurgroepen in Nederland

Van hippies tot gastarbeiders

Ons land kent niet alleen veel culturen, maar ook cultuurgroepen. Dit komt door economische groei, emancipatie, ontkerkelijking en migratie.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
1:15 minuten
Online tot:
18 februari 2015
Vakgebied:
VO: Maatschappijleer > Multiculturele samenleving > Politiek en multiculturele samenleving
Waardering:
31 beoordelingen - 7304 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Voor de Tweede Wereldoorlog zag de Nederlandse samenleving er heel anders uit. Er waren veel sterkere gezagsverhoudingen dan nu. Ook was er een groot verschil tussen de sociaal economische klasses en de samenleving was sterk verzuild. Na de oorlog groeide Nederland economisch. Dit betekende dat het makkelijker werd een goede opleiding te volgen en dat leidde weer tot grotere mondigheid van de burgers. Jongeren kregen meer geld te besteden en ontwikkelden hun eigen levensstijl. Ook was er sprake van ontkerkelijking. De emancipatiebeweging kwam op waardoor vrouwen steeds onafhankelijker werden. Dit alles leidde tot nieuwe cultuurgroepen. Daarnaast was er sprake van een grote migratiegolf. De eerste gastarbeiders kwamen naar Nederland en dit betekende dat de samenleving te maken kreeg met invloeden uit niet- Westerse culturen. Inmiddels leven er zoveel verschillende culturele groepen naast elkaar in ons land, dat je je kunt afvragen of je nog kunt spreken van dé Nederlander. Is er wel zoiets als een Nederlandse identiteit, wen wat houdt die precies in?

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20090706_zuilen01
Nederland verzuild
Nederland was verdeeld in zuilen
mensen in inburgeringsles
Inburgeren
Les over de taal en cultuur van Nederland
subculturen in een dominante cultuur
Dominante cultuur en subculturen
Iedereen heeft zijn eigen gewoontes
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Vanuit de rood-gekleurde landen immigreerden veel mensen naar Nederland
Integratie
Het moet van 2 kanten komen

In Nederland zijn veel verschillende culturen vertegenwoordigd. Zo vind je onder andere de Nederlandse, Turkse, Marokkaanse en de Surinaamse cultuur terug. Passen deze culturen zich aan elkaar aan of juist niet? Dat is het vraagstuk van de integratie.

EW, NML: Nederlandse vlag
De Nederlandse identiteit
Wat is typisch Nederlands?

‘De Nederlandse identiteit bestaat niet’, zei prinses Máxima ooit in een toespraak. Deze uitspraak werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Misschien had ze wel gelijk, en is Nederland cultureel zo divers dat je niet kunt spreken van 1 identiteit voor 16 miljoen mensen.

EW Gezin
Opvoeding bepaalt wie je bent
Alles draait om normen en waarden

Opvoeding is het aanleren van gedrag. Dit gaat je hele leven lang door. Je leert van je ouders, je broers, je zussen, je leraren op school, van je ooms en tantes en van vrienden en vriendinnen.

Kofi Anan
Naamgeving in Ghana
Er valt niet veel te kiezen

Hoe heet je? Elise? Marieke? Johan of Matthijs? Misschien ben je wel vernoemd naar je opa of oma. Je ouders hebben in elk geval hun best gedaan om een mooie naam voor je te bedenken.

EW Sjonnies
Sjonnies en Anita's
Van criminaliteit betichte groep en voorlopers van gabbers

Sjonnie en Anita’s worden gezien als de voorgangers van de gabbers. Ze dragen dezelfde kleding, voornamelijk trainingspakken. Maar het kledingmerk is minder belangrijk. Ze hangen ook rond in parken, bij zwembaden en op de kermis (overdag). Ze worden soms ook wel kampers genoemd, omdat woonwagenbewoners ook vaak in de Sjonnie en Anita-groep vallen.