Schooltv Beeldbank

Walvissen

De grootste zoogdieren van de zee

Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Onderweg zien ze gigantische zeezoogdieren. Er zijn 2 soorten walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen.

Voor:
PO, groep 5 - PO, groep 8
Lengte:
2:32 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Zoogdieren
Waardering:
45 beoordelingen - 21677 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Walvissen zijn bijzondere dieren. Niet alleen omdat ze zo enorm groot zijn, maar ook omdat er verschillende soorten walvissen bestaan. Er zijn twee groepen: de groep baleinwalvissen. En de groep tandwalvissen. Deze namen hebben ze te danken aan de manier waarop ze hun voedsel vangen. Baleinwalvissen zwemmen met een open mond rond om voedsel te zoeken. Ze gebruiken hun mond als een soort zeef. Tandwalvissen, die vangen voedsel met hun tanden. Hier zie je een baleinwalvis. Hij komt voor in de zeeën onderaan de wereld, dus onder de evenaar. Tot de groep tandwalvissen behoort de orka. Deze walvis is heel erg slim, maar hij kan ook gevaarlijk zijn: hij jaagt op zeehonden en op pinguïns. Walvissen zijn geen vissen, maar zoogdieren. Dat betekent, dat ze ademen met hun longen. Zo af en toe moeten die walvissen boven water komen om adem te halen. Maar dat doen ze niet met hun mond of met hun neus, maar met het blaasgat bovenop hun kop. In plaats van een dikke vacht om zich warm te houden onder water hebben walvissen een speklaag. Die laag wordt ook wel “blubber” genoemd. Dat is hard nodig, want in de zee koelt hun lichaam anders snel af. Ooit werd er vanwege deze speklaag veel gejaagd op walvissen. De huid werd dan gesmolten. Er werden olieproducten van gemaakt zoals levertraan en kaarsvet. Toen de jacht op walvissen verboden werd, ontstond er walvistoerisme. Daar wordt geld mee verdiend. Toeristen gaan dan met een boot de walvissen van dichtbij bekijken. Er wordt wel eens gedacht, dat dit toerisme slecht is voor de walvissen. Maar eigenlijk valt het wel mee. Zolang mensen er maar niet te dichtbij komen. Met het geld dat er door het walvistoerisme wordt verdiend kan ervoor gezorgd worden, dat de oceaan leefbaar blijft voor de walvis en kunnen we deze prachtige zeedieren blijven zien.

Met materiaal uit: Beagle - In het kielzog van Darwin

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank:2010224_beagle16
De bruinvis
Een soort walvis
Beeldbank:20100518_beagle02
Zeepokken
Kreeftachtigen op de onderkant van de boot
Beeldbank:2010224_beagle14
Overbevissing
De vissen raken op