Schooltv Beeldbank

Het tropisch regenwoud

De jungle, het oerwoud en de rimboe

Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Wetenschappers aan boord van het schip gaan op zoek naar het tropisch regenwoud.

Voor:
PO, groep 5 - PO, groep 8
Lengte:
2:42 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Landschap en water > Natuurlandschap
Waardering:
189 beoordelingen - 49542 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven zoveel verschillende planten, bloemen en dieren als daar. Warm is het hier elke dag. En regenen doet het er ook erg veel. Het heet niet voor niets “regenwoud”. Het regenwoud vindt je niet overal op aarde. Je komt het tegen op plekken dichtbij de evenaar. Dat is de lijn die in het midden van de aardbol loopt. Het grootste regenwoud vindt je in het werelddeel Zuid-Amerika. De regenwouden zijn erg belangrijk. Hier vinden namelijk ver-schillende soorten dieren een plekje om te wonen. Wetenschapper Charles Darwin ging 100 jaar geleden op onderzoek uit in het Braziliaanse oerwoud. Hij hoorde varend met zijn boot de Beagle al luid de regenwoudgeluiden. Nu horen wetenschappers op dezelfde plek als Darwin iets heel anders. De rustgevende rgenwoudgeluiden zijn verdwenen: het oerwoud heeft plaatsgemaakt voor een grote drukke stad en het tropisch regenwoud, dat is de diepte in verdwenen. Er is één vijand die ervoor zorgt, dat het regenwoud verdwijnt: de mens. Ze kappen bomen, vangen dieren en er worden bewust stukken bos afgebrand. Ze leggen hier wegen aan, bouwen huizen en fabrieken, de boeren maken van de verwoeste stukken grond regenwoud weilanden voor hun miljoenen grazende koeien. Elke seconde wordt er een stuk regenwoud zo groot als een voetbalveld verwoest. Als we zo doorgaan, zullen er allerlei tropische dieren en planten uitsterven. Het is mogelijk om het regenwoud heel langzaam te herstellen. Dat kost tijd. Maar er zijn een aantal natuurbeschermers die nieuwe bomen planten om het regenwoud terug te laten groeien.

Met materiaal uit: Beagle - In het kielzog van Darwin

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De Bonobo's
De Bonobo's
De ware geschiedenis van de gebrilde apen
Beeldbank:20100518_beagle 25
De Hawaiiaanse pad
Een giftig plaagdier
Beeldbank:20100518_beagle20
De Galapagoseilanden
Er leven dieren die nergens anders voorkomen