Schooltv Beeldbank

Fossielen

Versteende dieren of planten

Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Een van de wetenschappers aan boord vindt een ei van wel 15 miljoen jaar oud!

Voor:
PO, groep 5 - PO, groep 8
Lengte:
1:53 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Fossielen
Waardering:
23 beoordelingen - 11538 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Als je heel goed zoekt, dan kun je het geluk hebben, dat je iets vindt van heel lang geleden: fossielen. Dat zijn oude overgebleven resten van dieren of planten. Deze versteende schelp is een ammoniet en wetenschappers denken, dat het dier er zo uitgezien heeft: een soort inktvis. Maar hoe weten ze dat nou? Nou, omdat de vorm van de ammoniet heel veel lijkt op deze inktvissoort: de nautilus. Je kunt verschillende vormen fossielen vinden. Zo kunnen harde overblijfselen van dode dieren een afdruk achterlaten. Dit is een afdruk van een pijlstaartrog. De harde delen kunnen ook verstenen en zo zie je hoe het dier er écht heeft uitgezien, zoals deze ammoniet. Een fossiel ontstaat doordat er bijvoorbeeld een vis doodgaat. De zachte delen zoals de huid verdwijnen, maar de harde delen zoals het bot blijven liggen. Er komt een laagje zand of modder op de botten terecht en de botten maken dan een afdruk. En wat er overblijft is een fossiel. Deze wetenschappers doen onderzoek naar verschillende soorten fossielen. Op een eiland bekijken ze overblijfselen van vogels die er vroeger geleefd hebben. En één van de wetenschappers heeft geluk: hij vindt een oud ei dat een vogel ooit heeft gelegd. We hebben een prachtig fossielei hier! Dit is een versteende schaal van een ei van waarschijnlijk wel 15 miljoen jaar oud! En het is heel bijzonder, dat dit zo goed bewaard is gebleven. Inmiddels is het steenhard geworden. De wetenschappers hopen te kunnen achterhalen welke vogel dit ei gelegd heeft.

Met materiaal uit: Beagle - In het kielzog van Darwin

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Van ei tot flamingo
Van ei tot flamingo
Mooie ouders, lelijke kuikens
Beeldbank:20100518_beagle 25
De Hawaiiaanse pad
Een giftig plaagdier
Beeldbank:20100518_beagle20
De Galapagoseilanden
Er leven dieren die nergens anders voorkomen