Schooltv Beeldbank

Steenkool

Een fossiele brandstof

Door steenkool te verbanden krijg je energie, die je kunt omzetten in elektriciteit. Maar de CO2-uitstoot die dit veroorzaakt is slecht voor het klimaat.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 2
Lengte:
2:59 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Aardrijkskunde > Energiebronnen en grondstoffen > Milieuvriendelijke energiebronnen
Waardering:
1327 beoordelingen - 32079 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Letterlijke tekst uit de clip

Dit steenkool wordt ergens op de wereld diep uit de grond gehaald. En hier wordt het gebruikt om energie op te wekken. Alle steenkool wordt vervoerd naar een hele grote oven, dat noemen ze hier een ketel. In de wand van de ketel zitten buizen, en daar wordt water door vervoerd. Die ketel is zo heet dat het water zo verandert in stoom. De kracht van de stoom is zo groot dat een heel groot rad in beweging wordt gebracht, net als het wiel van je fiets. Die geeft energie aan de dynamo en die geeft elektriciteit aan de lamp. Maar hier wordt veel meer elektriciteit opgewekt en gebruikt in de huizen verderop. Een van de oudste en bekendste energiebronnen is steenkool. Dat is lang geleden ontstaan. Er was ooit een mega tropisch bos, vol met planten en bomen die groeiden en bloeiden en op den duur natuurlijk dood gingen. Al die dode planten en bomen vielen op elkaar en vormden een dik moeras van plantenresten. En die laag werd steeds dikker. Miljoenen jaren later spoelde daar zand overheen, later klei en daarna weer zand. De dode plantenresten werden steeds meer samengeperst. Door de toenemende druk zijn de plantenresten versteend en dat noemen we steenkool. Steenkool is een fossiele brandstof, net als aardgas en aardolie. En ook die zijn lang, lang geleden ontstaan, uit de resten van planten en dieren. Door die te verbranden kun je energie opwekken. Alleen, dan ontstaat er wel veel rook en dat zit vol met roetdeeltjes en co2. Te veel, want door al die CO2 verandert het klimaat en wordt het warmer op aarde. Tja, we kunnen het natuurlijk wel iets rustiger aan doen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

aardgas still
Aardgas
Een fossiele brandstof
Beeldbank - 20090710_energie02
De kerncentrale
Schone energie, radioactief afval
energie verbruiken volgens smartgrid
Het slimme grid
Wisebit van Maartje Vergeer en Hanneke van der Linden
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

een vriezer vol ijs
Energiebesparingstips
Klimaatverandering, wat kun je er zelf tegen doen?

Het klimaat verandert. Dat is zeker. Maar om het een beetje te vertragen, kun je zelf een aantal dingen doen.

Nulenergiewoningen
Nulenergiewoning
Energiewinning en -verbruik precies in evenwicht

In huizen wordt energie gebruikt voor allerlei doelen. Als er precies net zoveel energie door het huis gewonnen wordt als er in dat huis verbruikt wordt, is er sprake van een nulenergiewoning.

Biomassa
Groene stroom
Alternatieve stroomopwekking

Huishoudelijke apparaten hebben energie nodig. Bijvoorbeeld uit het stopcontact of een batterij. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energie.

Energiebalans
De energiebalans
Aardgaswinning in Nederland
Het ontstaan van aardgas
Miljoenen jaren geleden

Gas is een belangrijke energiebron. Maar de voorraad is niet onbeperkt. Ons gas komt uit Groningen waar een grote ‘gasbel’ is. Maar eigenlijk is gas niet meer dan het resultaat van rottende plantenresten, bedekt met allerlei aardlagen.