Schooltv Beeldbank

Achter de schermen bij Nieuws uit de Natuur!

Hoe werkt een tv-opname?

Niet alles wat je op televisie ziet is echt en er gaat ook weleens iets mis!

Voor:
PO, groep 5 - PO, groep 6
Lengte:
2:38 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Communicatie
Waardering:
30 beoordelingen - 10715 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

We lopen een dagje mee met Mylène, die de aflevering ‘het Weer’ gaat opnemen. Nu kun je eens zien hoe dat gaat, dat filmen! Op tv ziet het er altijd leuk uit, maar er moet flink wat voor gebeuren! Er is een hele dag nodig om alle scènes op te nemen. Je ziet alleen Mylène, maar er zijn meer mensen nodig... een cameraman, een geluidsman, maar ook de regisseur. Hij bepaalt op welke manier iets gefilmd wordt. Bijvoorbeeld van veraf… of dichtbij! Tekst: Op locatie bij het KNMI Een draaidag begint al vroeg in de ochtend. Alle spullen worden klaargezet en Mylène studeert haar eerste teksten in. Weet je nog dat Mylène in een regenbui terecht kwam, terwijl ze aan het lunchen was? Kijk, dat zag er zo uit… Maar het regende niet echt! Je gaat nu zien hoe dat in scène gezet is. Om regen te ‘maken’ heb je natuurlijk water nodig. Daarom heeft de regisseur grote jerrycans gevuld met water. De beginnende druppels hebben ze nagemaakt met een sponsje. Maar om een echte plensbui na te bootsen heb je meer nodig: een gieter. Ze hebben d’r helemaal natgegoten! Er gaat ook vaak genoeg iets mis. Kijk maar naar dit ‘ongelukje’. Wat je op televisie ziet is dus niet altijd echt! Dat heb je net ook al gezien bij de regenbui die nagemaakt is. Ook bij de weermeters hebben we regen nagemaakt, om te laten zien hoe neerslag gemeten wordt. Televisiemakers mogen tijdens opnames vaak heel leuke dingen doen, die andere mensen niet zo snel kunnen doen. Bijvoorbeeld het loslaten van de weerballon van het KNMI. Deze wordt maar één paar keer per dag losgelaten, en Mylène kreeg deze kans! Tekst: Naar de studio, met Marjon de Hond Voor de scènes met Marjon de Hond gaan we naar de NOS studio. Marjon presenteert hier het weerbericht voor het volwassen journaal. In deze studio wordt ook Nieuws uit de natuur opgenomen. Het decor wordt dan helemaal omgebouwd. Marjon moest voor de opnames wel een beetje acteren. En dat ging er zo aan toe…

Zoek een clip

Bekijk ook eens

filmset
Op de filmset
Wat gebeurt daar allemaal?
Een kijkje bij Huisje Boompje Beestje
Een kijkje bij Huisje Boompje Beestje
Hoe wordt een televisieprogramma eigenlijk gemaakt?
Beeldbank - 20081124_slowmotion01
Kersenpitten spugen in slowmotion
Dat ziet er mooi uit!