Schooltv Beeldbank

Kanonbouwer

Een Frans veldkanon uit 1773

Joop de Bruin bouwde een kanon na uit de tijd van Napoleon. Een Frans veldkanon uit 1773. Hoe heeft hij dat gedaan?

Voor:
PO, groep 6 - PO, groep 8
Lengte:
2:56 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 10 Televisie en computer (vanaf 1950) > Nederland
Waardering:
9 beoordelingen - 3153 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Ik ben Joop de Bruin en mijn vak was scheepsbouwer in de metaal, en ik heb mijn vrije tijd opgevuld om een kanon te maken. Dat kanon, dat is een Frans veldkanon uit 1773, de tijd van Napoleon. Ja, hoe kom je erbij hè om een kanon te maken? Ik heb een neef, die heet George en die is gek op oude wapens. En ik zit ook in zo’n schuttersvereniging en die zegt tegen mij: “ome Joop, zou u voor mij zo’n kanon kunnen maken?”. Ik zeg: “nou jongen, nou vraag je me wat!”. Hij zegt: “nou, ik heb een hele mooie gezien, een Frans kanon, in het Wapenmuseum”. En inderdaad: daar staat een prachtig kanon. Ik werd er zelfs een beetje verliefd op! Ik heb alles exact nagemeten: de diameters, de breedte, de zwaarte van het materiaal, dat heb ik allemaal op papier gezet. En toen ben ik hier thuis ben ik dat uit gaan tekenen op een groot stuk hout. Ik ben er vier maanden mee bezig geweest. Nou, toch wel zo’n zeven uur per dag heb ik eraan gewerkt, maar met plezier! Dat houtwerk, dat heb ik allemaal gemaakt. Ik heb ook de bouten gesmeed en de nagels allemaal gesmeed. Nou, dat heb ik allemaal in mijn schuurtje gemaakt. Tja, het maakte veel lawaai, maar ik heb gelukkig buren, die zijn niet moeilijk. En die vonden het ook mooi toen ik klaar was. Nou, die wielen hebben we ook enorm naar moeten zoeken, want die kan ik dus niet maken, want dat is een heel ander beroep als wat ik, want mijn vak is scheepbouwer en dat is een wagenmaker. En we zijn via Internet zijn we erachter gekomen, dat in Polen was een klein bedrijfje en die maakten nog die hele mooie wielen die er nu op zitten. Ja, en nou is ie klaar! Nou is ie klaar om mee te knallen! Hahaha! Om het zo maar eens uit te drukken. En nu moeten we nog proberen of die het doet! Vroeger was het zo, dan moest de kanondouwer, die moest naast het kanon gaan staan als ie getest werd. En als ie daar nou eenmaal afging en hij overleefde het, het kanon, dan overleefde ook de maker. En zo niet, dan was hij gestraft, dan had hij zijn werk niet goed gedaan. Als ik het eerste schot overleef, dus hij is goed, dan ben ik van plan om nog een kanon te maken, maar dan een slag kleiner, dan kunnen er ook kinderen mee schieten. En dat lijkt me wel leuk! Hè?

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20081231_valkhof01
Het Valkhof
Nijmegen bestaat 2000 jaar
Beeldbank - 20081231_drieluik01
Een drieluik
Een groot schilderij in drie delen
20101210_ afval01
De geschiedenis van het afval
Hoe kwamen mensen er vroeger van af?