Schooltv Beeldbank

Drinkwaterzuivering

De life straw is een kleine zuiveringsinstallatie

De life straw is speciaal voor mensen in ontwikkelingslanden ontworpen. Water dat door het rietje opgezogen wordt is schoon drinkwater.

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 2
Lengte:
2:11 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Scheikunde > Lucht en water > Water
Waardering:
543 beoordelingen - 13277 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

We vinden het allemaal maar heel normaal, dat ons water gezuiverd wordt en dat het schoon en helder uit de kraan komt. Maar als je wel eens in het buitenland bent geweest, dan moet je weten, dat in een heleboel landen water in flessen wordt verkocht. Het water dat daar uit de kraan komt is niet schoon, sterker nog: in Afrika en Azië sterven er zelfs mensen door het drinken van verontreinigd water. We weten al heel erg lang, dat je veel ziekteverwekkers kunt doden door het water te koken. Maar dat is alleen niet genoeg. Voor mensen die in ontwikkelingslanden wonen hebben ze dit bedacht: het is een drinkwaterzuiveringsinstallatie, maar dan in het klein. Als ik ongezuiverd water pak en het er hier aan de bovenkant in gooi, dan komt er aan de onderkant zuiver water uit. Dit filter haalt het grove vuil eruit. En het buisje hier is eigenlijk een soort rietje met allerlei filtertjes. En niet alleen zand en vuil, maar ook bacteriën, virussen, parasieten die ziektes veroorzaken worden er allemaal uitgehaald. Kijk: hieronder komt het vuile water uit. Maar hier komt zuiver water uit. Kijk eens hé: zuiver water! Hm. Bij het ontwerpen is er rekening mee gehouden, dat niet iedereen kan lezen, dus op de gebruiksaanwijzing zijn plaatjes gebruikt. De rode kleur geeft aan, dat het water uit de onderste kraan niet gedronken mag worden. Met deze tap wordt namelijk het filter schoongemaakt. De techniek hiervan is eigenlijk heel simpel, maar het is niet bepaald handig om het mee te nemen. Ook daar hebben de ontwerpers over nagedacht en daarom hebben ze een draagbaar model gemaakt. Kijk: handig hè? Hiermee zuig ik het vieze water op, nou, in dit geval water met een kleurstof, en het water gaat dan hier doorheen en het water laat de kleurstof achter en hier komt er zuiver water uit. Let’s try it out! Er kan 700 liter water mee gezuiverd worden. Het gaat ongeveer een jaar mee.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Niger, een dor en droog land
Niger, een dor en droog land
Problemen voor de boer
Beeldbank - 20081204_water02
Rioolwaterzuivering
Hoe wordt ons afvalwater gereinigd?
Zeeleeuwen
Zeeleeuwen
Wat een acrobaten!
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Malariakaart
Waar komt Malaria voor?
Een mondiaal probleem

Als je aan malaria denkt, denk je niet meteen aan het koude Nederland. Maar tot in de twintigste eeuw kwam de ziekte ook voor in koude noordelijke streken tot aan de poolcirkel toe.

landkaart malaria en armoede in Afrika
Slachtoffers van Malaria
Elke 30 seconden sterft een kind aan malaria

Malaria maakt veel slachtoffers. Wereldwijd krijgen jaarlijks 300 miljoen mensen malaria en ongeveer een miljoen sterft aan de ziekte per jaar. De meeste slachtoffers zijn kinderen en zwangere vrouwen. Dat zijn grote aantallen voor een ziekte die zo gemakkelijk te behandelen is.

EW Zeewier
Zout water
Je kunt het maar beter niet drinken

Het overgrote deel van het water op aarde is zout. In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

arts met dossier
Geneeswijzen: regulier of alternatief?
Argumenten voor en tegen

Als je ziek bent, ga je naar de dokter of naar het ziekenhuis. Dat hoort bij de reguliere geneeswijzen. Maar je kunt ook reikitherapie of acupunctuur proberen. Hoe alternatief zijn alternatieve geneeswijzen eigenlijk?

BB 20051031_microkrediet01
Microkrediet

Een microkrediet is een kleine lening, die wordt gegeven aan arme mensen. Zij kunnen geen geld lenen bij een gewone bank. Toch hebben juist arme mensen krediet nodig om geld te kunnen verdienen met bijvoorbeeld een eigen bedrijfje.