Schooltv Beeldbank

Kawina muziek

Muziek met een verleden

Kawina muziek heeft een lange historie. Het is ontstaan na de afschaffing van de slavernij in Suriname. De slaven spraken met elkaar door middel van zang. Zo is de Kawina muziek ontstaan.

Voor:
PO, groep 8 - VO, klas 1
Lengte:
1:34 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Kunstzinnige oriëntatie > Kunstzinnige oriëntatie > Muziek en liedjes
VO: CKV > Cultureel erfgoed > Gewoontes, tradities en rituelen
Waardering:
7 beoordelingen - 10617 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Kawinamuziek komt uit Suriname. In deze muziek hoor je heel duidelijk Afrikaanse invloeden. Dit is de kawinaband Bosse Krioro. Zij komen uit het dorp Onverwagt. Onverwagt is een plantagedorp. Vroeger was hier een houtplantage waar slaven moesten werken. Zo’n 400 jaar geleden werd Suriname een Nederlandse kolonie. De Nederlanders haalden toen veel mensen uit Afrika. Zij moesten als slaven op hun plantages werken. De slaven namen hun religies en eigen muziek mee. Tijdens en na het werk werd er veel gezongen. Vraag en antwoordzang wisselden elkaar af. Na de afschaffing van de slavernij ontstond zo de kawina muziek. Kawina muziek is nog steeds heel belangrijk in het dorp Onverwagt

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

schrijven over slavernij
Rappen over slavernij
Een zoektocht naar verhalen uit Suriname
20130530_slavernij01
Slavernij afgeschaft
Nederland stopt in 1863 met de handel in slaven
Beeldbank - 20080717_suriname03
Surinaamse percussie
De ritmes van Kawina
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

tekening van huisslaven die een plantagedirecteur bedienen
Slaven hadden het zwaar
Hoe zag hun leven eruit?

Slaven werkten onder toezicht van een bastiaan (ook wel basya genoemd) en een blanke opzichter. De Bastiaan was ook een slaaf. Samen met de opzichter hadden zij de leiding over het werk. Als de andere slaven te langzaam werkten, werden ze bestraft met zweepslagen.

EW Brainpower
Het ontstaan van rapteksten
Hiphopuitingen uit achterstandswijken

Hiphop is ontstaan aan het eind van de jaren zeventig onder kansloze, meestal zwarte jongeren in de Amerikaanse steden, die via muziek (rap), beweging (breakdance) en graphics (graffiti, tags) een vorm van expressie zochten. Jongeren verenigden zich in een posse om alle ellende beter aan te kunnen.

Breakdancer
Hiphop
Jeugdcultuur met geëngageerde rap als muziekuiting

Bij hiphop denk je waarschijnlijk meteen aan de populaire muziekstijl. Hiphop is echter meer dan muziek. Hiphop heeft getto’s geholpen zich te emanciperen. De cultuur heeft ervoor gezorgd dat de onderklasse en mensen uit achterbuurten een stem kregen. Tegenwoordig is hiphop meer een levensstijl.

Singeltje van Amen Brother van the Winstons
Samples

Samples zijn te zien als kleine stukjes van een kunstwerk die worden hergebruikt in een nieuw kunstwerk. In de muziek is dit het hergebruiken van fragmenten bestaande muziek. In de context van digitale muziekinstrumenten betekent het woord "sample" een fragment gedigitaliseerde muziek.

Plaat van het boek: ''Beschryvinge van de volk-plantinge Zuriname'
Het begin van de Nederlandse slavernij
Waarom werden er Afrikanen gebruikt?

Aan het einde van de zestiende eeuw is slavernij in de Republiek der Verenigde Nederlanden onbekend. Portugezen en Spanjaarden daarentegen zijn al sinds het midden van de vijftiende eeuw actief in de slavenhandel.