Schooltv Beeldbank

Slakken in de tuin

Sterre en Mees bekijken huisjesslakken

Hoe komt een slak vooruit en waar zijn die voelsprieten voor?

Voor:
PO, groep 3 - PO, groep 8
Lengte:
3:06 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Dierenrijk > Ongewervelde dieren
Waardering:
42 beoordelingen - 16500 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Sterre en Mees laten hun gevonden slakken aan Hanny zien. Hanny is een soort slakkenprofessor: ze weet alles van de slak. Zo, ik heb een minislak. Kijk: een kleintje. Ja, dit is een babyslakje. Oh, die heb ik gevonden. Een heel kleine. Waarom heeft de slak 4 voelsprieten? Nou, hij heeft d’r 2 om mee te kijken, kijk: deze 2 bovenste, want hij.., zie je: hij reageert op mijn vingers, dat zijn zijn oogjes. En dan die 2 onderste, daar voelt ie vooral mee en daar ruikt ie ook mee. Hij is nu mijn vinger aan het betasten of ie daar wel op kan klimmen. En dat vindt ie blijkbaar goed. Waarom hebben slakken eigenlijk een huisje? Nou, in dat huisje kan ie zich verstoppen als ie slaapt. En dan is ie dus heel veilig, want hij heeft heel veel vijanden: heel veel dieren eten slakken. Hè, vogels, egels, muizen, wilde zwijnen, die doen dat ook. Kijk: hier kan je ook dat slijm zien, want ze glijden dus op slijm wat ze zelf maken. Want je ziet ook wel eens ’s ochtends zo’n glinsterend spoor ergens en daar heeft dan een slak gelopen. En dan heb je hieronder, bij zijn kinnetje zal ik maar zeggen, daar maakt ie telkens een druppel slijm. En daar glijdt ie dus over voort. En hier kan je nou dat gaatje zien waar ie zijn slijmdruppeltjes uit maakt. Inderdaad, ik zie het. Okay, ja, zie je het? Want ze bewegen hun buik, dat zijn allemaal spiertjes en die trekken zich samen en ontspannen weer, en zo glijdt ie dan voort. Zie je die rimpeltjes? Ja. Ja. Dat zijn dus die bewegingen van die voet. En dat zijn allemaal spiertjes. Oh, hier zie je het ook goed. Hier ook, hier ook. Als je in je eigen tuin kijkt, zie je gelijk of je een slak te eten hebt gehad. Wat eten zo nog meer behalve planten? Nou, ze eten ook algen, maar wat ze dus ook wel eten, bijvoorbeeld als je het bakje met kattenvoer buiten hebt staan, dan eten ze dat ook. Ze zijn echt opruimers en ze eten dus eigenlijk heel van dat rottende plantenafval.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20090715_tuinslak01
De tuinslak
Waar verstopt hij zich?
De poelslak
De poelslak
Man en vrouw tegelijk?
Slakken
Slakken
Glibberige beesten