Schooltv Beeldbank

Kiemen

Zaden kunnen kiemen

Mieke en Max doen een proefje: wanneer kiemen zaden?

Voor:
PO, groep 3 - PO, groep 8
Lengte:
1:37 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Planten
Waardering:
33 beoordelingen - 21470 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In vruchten zitten zaden Uit een zaadje kan een nieuw plantje groeien Bij een boon kun je het begin van het nieuwe plantje goed zien Maar een zaadje gaat niet zomaar groeien. Max en Mieke doen een experiment: wanneer gaat een zaadje kiemen? Is er bijvoorbeeld water nodig? Kiemen zaadjes beter als het warm is of als het koud is? Hebben planten licht nodig om goed te groeien? De zaadjes onder de beker krijgen geen licht en de zaadjes ernaast wel. Een paar dagen wachten… De zaadjes die water hebben gehad zijn gekiemd. De droge zaadjes niet. De zaadjes op de verwarming zijn beter uitgekomen, dan de zaadjes uit de koelkast. En dan kunnen we zien dat de zaadjes ook licht nodig hebben. De zaadjes die onder de beker zaten, zijn slap en geel geworden. Als je de zaadjes voldoende water, warmte en licht geeft, komen ze er zó uit te zien. Dus: zaden hebben water nodig om te kunnen kiemen, ze hebben warmte nodig en...ze hebben licht nodig.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hoe groeit een tomaat?
Hoe groeit een tomaat?
Het groeiproces van zaadje tot tomaat
Hoe groeit courgette?
Hoe groeit courgette?
Het hele groeiproces van zaadje tot eetbare courgette
De kastanjeboom
De kastanjeboom
Kleverige knoppen en bruine kastanjes