Schooltv Beeldbank

Vuurwerk

Rotjes, duizendklappers, vuurpijlen.

Met oud en nieuw gebeurt het heel veel: vuurwerk afsteken. Maar wat is vuurwerk? Hoe steek je het aan? En bestaat er zoiets als koud vuur?!

Voor:
PO, groep 6 - PO, groep 8
Lengte:
2:13 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Productie
Waardering:
267 beoordelingen - 41103 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Met oud en nieuw zie je het altijd: vuurwerk. Hartstikke mooi en spectaculair. Maar wat is vuurwerk nou precies? Wat zit er nou precies in vuurwerk? In vuurwerk zit voor een heel groot deel zwart buskruit en voor speciale effecten, voor vlammetjes en kleurtjes, zitten er andere spullen in. En wie heeft vuurwerk uitgevonden? Ik denk, dat dat een onbekende Chinees zal moeten blijven, want we weten niet wie het precies was. Hoe steek je vuurwerk het veiligst aan? Je zet een veiligheidsbril op, je leest de gebruiksaanwijzing op het product en je gebruikt een aansteeklont. Een aansteeklont is veel veiliger dan een aansteker of lucifers. En hoe steek je een vuurpijl het veiligst af? Een vuurpijl, daar zit vaak een beschermkapje op, die haal je er af, en dan plaats je ‘m in een fles. En de fles, die moet wel heel stevig staan. Dus die fles, die kan een beetje verzwaard zijn, maar d’r zijn ook producten op de markt waarmee je het wat steviger kan plaatsen, als je geen fles hebt. Bestaat er ook koud vuur, dat hoor ik mensen heel vaak zeggen? Nee, koud vuur bestaat niet. Wat je wel soms hebt is een sterretje, daar komen zulke kleine vonkjes vanaf, dat je het bijna niet voelt, maar het is wel degelijk heel heet en je kan daar dingen mee aansteken, dus heel erg uitkijken! Vuurwerk moet goed opgeslagen worden, want als er wat misgaat, ontploft de hele boel. Kijk: hier ligt nou al het vuurwerk opgeslagen. Waarom hier? Nou, hier is het veilig. Er zit een blusinstallatie in, een zogenaamde sprinklerinstallatie, daar komt 90.000 liter water uit, d’r zit een rookmelder, die staat rechtstreeks weer in verbinding met de brandweerkazerne. De deuren, die zijn een uur brandvertragend en de muren tussen de 2 bewaarplaatsen zijn 2 uur brandvertragend. Dus het is hartstikke veilig! Veiliger kan niet? Veiliger kan niet!

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Mortierbommen: professioneel vuurwerk
Mortierbommen: professioneel vuurwerk
Hoe maak je die eigenlijk?
vuurwerk om de geesten te verjagen
Waarom steken we vuurwerk af?
Lekker knallen met z'n allen