Schooltv Beeldbank

Zeep

Zo wordt zeep gemaakt.

In een fabriek worden stukken zeep gemaakt en ingepakt.

Voor:
PO, groep 3 - PO, groep 8
Lengte:
1:42 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Productie
Waardering:
243 beoordelingen - 57926 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In deze fabriek wordt zeep gemaakt. In een grote pan worden vet, olie en een soort zout bij elkaar gedaan en gekookt. Als dat prutje lang genoeg gekookt heeft wordt er twee dagen niks mee gedaan. Ze laten het rusten onder juten doeken zodat het hard en taai wordt. Om het nog harder te laten worden gaat het daarna in hele grote droogovens. De gedroogde zeep wordt door een soort gehaktmolen geperst. Die molen maakt er kleine korrels van. De korrels ruiken nog nergens naar, maar je kan er al wel je handen mee wassen. Om de zeep een kleurtje te geven wordt er een kleurstof toegevoegd. Uit het andere buisje komt parfum, zodat de zeep lekker fris gaat ruiken. Als de korrels samengeperst zijn komen ze als een lange zeepstaaf uit de machine. Die staaf wordt in blokken gesneden. Nu worden de blokken nog gladmaken zodat ze er mooier uitzien. Daarna hoeft er alleen nog maar een papiertje omheen en de zeep is klaar voor de winkel!

Zoek een clip

Bekijk ook eens

BB 20071220_kaarsenmaken01
Kaarsen maken
Hoe worden ze gemaakt?
BB 20071220_frisdrank01
Hoe wordt frisdrank gemaakt?
Het productieproces in beeld
wierookstokjes in de maak
Geurige wierookstokjes
Hoe worden ze gemaakt?