Schooltv Beeldbank

Verhoudingen

Orde en structuur in de mode

De verhoudingen van het menselijk lichaam zijn eigenlijk altijd hetzelfde. En die verhouding kom je op veel onverwachte plaatsen tegen.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
2:24 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Wiskunde > Rekenen > Verhoudingen
Waardering:
27 beoordelingen - 3236 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Ja, dat kan ik wel doen, maar ja, dan moet ik eerst effe beginnen om mijn jasje uit te trekken.Ik begin even met je.., met je taille. Zo.Okay.Maar dus nu heb je…, wat is mijn maat nu?Die is 84 en een half en ik houd altijd mijn duim d’ronder, dan heb je nog een klein beetje uit te ademen.Ja.Dan gaan we naar de heup. Maar stel je je voor, dat je dus straks 10 maten moet opmeten, hoe kan het dan, dat je gewoon precies weet hoe mijn lichaam in elkaar zit?Ja, dan moet je bepaalde ijkpunten pakken van het lichaam en vanuit daar kan je dus vloeiende lijnen door trekken, maar dan heb je de belangrijkste punten.We gaan tekenen.Uiteindelijk knip je dit uit en dat leg je dan op de stof.En dan knip je die stof uit?Okay. Maar omdat het helemaal op maat wordt gemaakt, maak je hier dan eerst een proefjasje van en dan kan het nog zijn, dat d’r hier en daar nog dingen zijn die niet goed zijn en die haal je dan weer weg. En dan kom je uiteindelijk kom je het perfecte jasje voor jouw persoon.De verhoudingen binnen het menselijk lichaam: zijn die bij iedereen hetzelfde?Ja, verhoudingen is echt het allerbelangrijkste voor ontwerpen. En de basis van de verhoudingen, dat ligt ‘m in de afstand van de navel tot de grond ten opzichte van de lengte, de totale lengte.1,6 is de afronding op 1 decimaal van oneindig veel getallen tussen 1,55 en 1,65. 1 van die getallen heet het Gouden Getal φ. Om precies te zijn: de helft van wortel 5 plus 1. Dit getal komt op veel plaatsen terug. Bijvoorbeeld bij de verhouding tussen de lengte van je vingerkootjes of de verhouding tussen hoogte en breedte van je hoofd. Het gouden getal speelt in de architectuur, natuur en kunst een opvallende rol. Je ziet het bijvoorbeeld in de tekeningen van Da Vinci en schilderijen van Seurat. De verhoudingen komen dicht in de buurt van het Gouden Getal. Maar het is onwaarschijnlijk, dat zij wiskundige berekeningen hebben gebruikt bij vlakverdelingen. Een voorbeeld van onbewuste wiskunde die staat voor ware schoonheid.Er komt aardig wat wiskunde bij kijken, bij het kleding ontwerpen. En dat is maar een voorbeeld van hoe vaak en hoeveel wij getallen en cijfers gebruiken om de dingen om ons heen te ordenen en te structureren.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

20131028_breien07
Meerderen en minderen
Je breiwerk smaller of breder maken
Mode
Mode
Aico Dinkla
De spijkerbroek
De spijkerbroek
Hoe wordt hij eigenlijk gemaakt?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Dames in rokken tot onder de knie
Mode in de twintigste eeuw
Van hype naar trend

Mode verandert met het seizoen. Als je trendy wilt blijven, moet je het goed in de gaten houden. Invloeden op de mode kunnen overal vandaan komen, bijvoorbeeld uit de kunstwereld of de popcultuur. Je kunt laten zien bij welke subgroep je hoort met kleding en kapsels. Of heb je een hekel aan mode? Bepaal jezelf welke stijl je hebt? Hoe dan ook, aan het begin van de twintigste eeuw had je als jongere modegewijs niet zoveel te willen. Dat gebeurt pas vanaf de jaren '60!

Egyptische kleding
Egyptische kleding
Hygiëne en ijdelheid

De Egyptenaren waren erg modebewust: ze besteedden veel aandacht aan hun uiterlijk. Ze droegen elegante kleding, gebruikten make-up en zelfs pruiken.

Renaissance kleding
Kleding in de Renaissance
Hoepelrokken en ballonbroekjes

In de renaissance was het belangrijk om met kleding je figuur te accentueren. Vrouwen droegen corsetten om hun taille te versmallen en en hun heupen en buste te benadrukken. Mannen droegen jasjes die hun schouders bijna vierkant maakten.

kleding barok en rococo
Kleding in de Barok en Rococo
Pruiken en versieringen

Wat kleding betreft lijkt de baroktijd op de renaissance. Er werd gebruik gemaakt van dure stoffen, kostbare sieraden, veel versieringen, borduursels en kant voor mannen en vrouwen. In de renaissance zagen we qua kleding een verschil in voorkeur per land. Ook in deze periode is er een opvallend verschil tussen de kleding per land; vooral wanneer we kijken naar de Nederlanden en Frankrijk.

Fabriek
Massamaatwerk

Massamaatwerk lijkt een ‘contradictio in termines’. Tot voor kort zag men in de wereld van de productie massaproductie en ‘maatwerk’ als tegengestelde principes.