Schooltv Beeldbank

Afrikaanse dans

Iedereen doet het!

Feesten in Afrika betekent dansen. Het opvallende is dat iedereen danst, niemand kijkt toe. De uitbundige manier van bewegen en het ritmegevoel symboliseert de levenswijze van Afrikanen. Wil je weten hoe dat zit, bekijk dan deze clip.

Voor:
PO, groep 6 - VO, klas 6
Lengte:
3:50 minuten
Online tot:
1 januari 2017
Vakgebied:
PO: Kunstzinnige oriëntatie > Kunstzinnige oriëntatie > Dans en spel
VO: CKV > Dans > Werelddans
Waardering:
23 beoordelingen - 17727 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Jawel, eindelijk, we kunnen het hebben over dans! Ongelooflijk belangrijk voor de Afrikaanse cultuur. Dans zegt volgens mij heel veel over hoe men in Afrika omgaat met het leven.

En nu moet je eens goed luisteren, want wat ik nu ga vertellen is niet makkelijk, maar laten we beginnen bij enkele eenvoudige feiten:

Ten eerste: er wordt heel vaak gedanst. Geen feest zonder dans. Elke gelegenheid is goed om met de voetjes van de vloer te gaan!

Ten tweede: iedereen danst. Ah, en het is niet zoals bij ons hè, dat de helft aan de kant staat te kijken, nee, absoluut niet. Als er te dansen valt, doet iedereen mee!

Ten derde: het is opvallend hoe goed er gedanst wordt. Ja, echt waar, ritme, ze zijn er kampioen in. Ik weet niet hoe ze het doen hoor, maar die lichamen en hoe ze zich op die muziek laten gaan, echt fantastisch!

Het is interessant om eens te kijken wat er nou gebeurt bij het dansen. Dansen is bewegen op muziek, ja, en niet gewoon bewegen, nee, ritmisch bewegen en mooi bewegen. Een goede danser haalt zoveel mogelijk uit de muziek. Hij wordt één met de muziek. Als je danst, dan wordt je de muziek. Je geeft vorm aan de muziek. Je haalt er kracht uit en zet die om in beweging. Ik heb altijd gevonden, dat dansen veel zegt over het leven in Afrika. Het is alsof Afrikanen al dansend door het leven gaan. En niet dat het elke dag feest is natuurlijk, maar ze bewegen op de kracht, en niet van de muziek, maar van het leven zelf. Mens zijn in Afrika is zoals dansen en natuurlijk is dat allemaal wel wat algemeen wat ik zeg, maar toch zit er iets in. Want in Afrika leeft men niet vanuit zichzelf, nee, men leeft vanuit en met de krachten in de wereld en de wereld is zoals muziek, een stroom van krachten die je doet bewegen en waar je zoveel mogelijk uit moet halen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Hiphop
Hiphop
Het ontstaan van hiphop
hiphop dansen locking
Hiphop locking
Hoe gaat dat?
armwave
Wat is een armwave?
Dansen als golvend water
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW dansen
Wat is stijldansen?
Voetjes van de vloer!

Stijldansen is tegenwoordig helemaal hip. Alleen door de uitzendingen van Dancing with the Stars kregen dansscholen plotseling een hoop nieuwe aanmeldingen.

choreograaf Merce Cunningham
De choreograaf Merce Cunningham
Aanstichter van het danspostmodernisme

De Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham was een van de belangrijkste vernieuwers van de twintigste-eeuwse dans. Hij richtte de Merce Cunningham Dance Company op en heeft meer dan 200 choreografieën op zijn naam staan.

EW Brainpower
Het ontstaan van rapteksten
Hiphopuitingen uit achterstandswijken

Hiphop is ontstaan aan het eind van de jaren zeventig onder kansloze, meestal zwarte jongeren in de Amerikaanse steden, die via muziek (rap), beweging (breakdance) en graphics (graffiti, tags) een vorm van expressie zochten. Jongeren verenigden zich in een posse om alle ellende beter aan te kunnen.

Breakdancer
Dans en sport
De grenzen liggen dicht bij elkaar

Dans en sport liggen soms dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld de vechtsport Capoeira. Door de sierlijke, vloeiende bewegingen ziet het eruit als een dans. Breakdance zit dan ook vol bewegingen die uit de sport afkomstig zijn. Bij Capoeira zijn de soepelheid en snelheid van de beweging belangrijker dan pure kracht.

Breakdancer
Hiphop
Jeugdcultuur met geëngageerde rap als muziekuiting

Bij hiphop denk je waarschijnlijk meteen aan de populaire muziekstijl. Hiphop is echter meer dan muziek. Hiphop heeft getto’s geholpen zich te emanciperen. De cultuur heeft ervoor gezorgd dat de onderklasse en mensen uit achterbuurten een stem kregen. Tegenwoordig is hiphop meer een levensstijl.