Schooltv Beeldbank

Robots

Robots komen tot leven

Robots worden steeds slimmer en kunnen steeds meer. In sommige gevallen kunnen ze dingen al veel beter en sneller dan wij, rekenen bijvoorbeeld. Wil je ook zien wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van robots kijk dan deze clip.

Voor:
VO, klas 4 - VO, klas 6
Lengte:
1:56 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Natuurkunde > Elektriciteit en magnetisme > Signaalverwerking
Waardering:
2 beoordelingen - 5728 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Robots worden steeds slimmer, omdat computers steeds sneller rekenen. Misschien kunnen ze straks helpen in de huishouding of in de verpleging, of b.v. op kinderen passen. Ze worden steeds beter in dingen die voor ons vanzelfsprekend lijken: traplopen, springen en kijken.

Animatronics betekent letterlijk vertaald: "bewegende machines" of zoals ze het hier in Arnhem noemen: "de kunst om met elektronica en mechanica wezens tot leven te brengen". Ze maken bewegende figuren voor musea zoals een echte Batman of een bewegende pop van 3 en een halve meter voor een wetenschapsmuseum voor kinderen in Amsterdam.

Die animatronics die jullie maken, die bewegen heel natuurlijk, maar dat doen ze niet uit zichzelf?

Nee.

Hoe.., hoe krijgen jullie dat voor mekaar?

Door een vloeistof te gebruiken, dus we gebruiken water hydroliek eh zodat we vloeiende bewegingen krijgen. "Vloeistof" zegt het al hè: vloeistof stroomt altijd vloeiend, dat gaat niet schokkend. Hier hebben we een kleine arm en de bewegingen die deze kleine arm maakt, die eh koppelen we direct door naar de grote arm zodat je eigenlijk ziet hoe de grote arm beweegt. Nu, als je dat zou gaan programmeren, ja, dan moet je daar heel veel tijd in steken om dat helemaal precies natuurlijk te krijgen. Maar doordat wij zelf zien van hoe we 'm willen laten bewegen, heb je het in één keer.

Ja. Wat verwacht je dat je over 20 jaar kan doen met deze techniek?

Wat ik denk, dat.., dat er gaat gebeuren is, dat eh mensen en machines versmelten met mekaar, zeg maar een soort cyborg. Wat je nu in feite al hebt, dat is al begonnen met het moment dat we een bril opzetten, maar je hebt ook een pacemaker, eh, ingebouwde apparatuur om te kunnen horen of voor je ogen. Dus ik denk, dat je een soort kruising krijgt, dat we een soort cyborgs zullen worden, dus op een gegeven moment wordt het ook moeilijk te zeggen of je nog een mens of een machine bent.

Ik heb Meneer De Uil gedaan!

Zoek een clip

Bekijk ook eens

robots still
Robots
Bouwwerken van sensoren, algoritmes en motoren
Hoe werkt een regelsysteem?
Hoe werkt een regelsysteem?
Invoer, verwerking, uitvoering en terugkoppeling
Lopende robots
Lopende robots
Kan een robot zelf leren lopen?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Operatierobot
Operatierobots
Precisiewerk zonder inlevingsvermogen

Behalve in de productie worden robots op allerlei andere plaatsen ingezet. De term robot komt van het Tsjechische woord 'robota'. Dat betekent zoiets als 'slavenarbeid'.