Schooltv Beeldbank

Voedselkringloop

Waar blijven dode dieren?

Je ziet in het bos maar zelden een dood dier. Waar blijven al die dieren?

Voor:
VO, klas 1 - VO, klas 3
Lengte:
1:25 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
VO: Biologie > Leefomgeving > Natuur
Waardering:
232 beoordelingen - 25139 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Weet je wat me opvalt? Je ziet nergens dode dieren liggen. Waar blijven die dode dieren dan? Zeg, houd het even gezellig ja?! Gezellig, de natuur ruimt zelf de meeste dode dieren op. Zodra het dier gestorven is, rukken er allerlei opruimers uit. Van het dier blijft niet veel over. Ik weet het: de kringloop. Een plant groeit, dieren eten die plant op, die dieren worden weer opgegeten door andere dieren, die dieren gaan weer dood, het dier wordt weer opgeruimd door andere diertjes, die poepen het weer uit, dat komt in de grond terecht en dat wordt weer afgebroken door paddenstoelen en andere schimmels. Dat is een kringloop.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Voedsel
Smaken verschillen
Waarom eten we liever geen insecten of meelwormen?
De spijsvertering
De spijsvertering
De weg die het voedsel in het lichaam aflegt: van mond tot einddarm
De spijsverteringsorganen
De spijsverteringsorganen
Welke weg legt het voedsel in je lichaam af?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

voedselketen dieren
Voedselketens
Producenten en consumenten

Wij gaan voor ons eten naar de supermarkt. Maar in het dierenrijk ben je als dier jager en prooi tegelijk. Tenzij je bovenaan de voedselketen staat.

BB 20071030kringloop01
Kringloop van stoffen
Wat gebeurt er met afval uit de natuur?

Al het huishoudelijk afval dat je weggooit, wordt door vuilnismannen opgehaald. Het wordt verbrand, gestort of op een andere manier verwerkt. Maar hoe zit dat eigenlijk voor afval uit de natuur? Hoe wordt dat opgeruimd?

Een paddenstoel
Paddenstoelen
De opruimers van de natuur

Paddenstoelen spelen en belangrijke rol in de natuur. Zij breken dood materiaal of afval (boomstammen, bladeren, oude boterhammen, dode dieren) af. Ze worden daarom ook wel de opruimers van de natuur genoemd.

Tabaksplantage
Zieke planten
Door een gebrek aan voedingsstoffen

Mensen hebben allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Wanneer wij niet voldoende vitaminen of mineralen eten, kunnen we ziek worden. Deze ziektes worden gebreksziekten genoemd. Ook bij planten treden gebreksziekten wanneer ze te weinig van een bepaalde voedingsstof binnen krijgen.

Handmatig harken van kokkels
De Waddenzee
Een uniek natuurgebied in Nederland

De Waddenzee is een natuurgebied ten noorden van Nederland. Het strekt zich uit van Texel tot aan Denemarken, 10.000 km2 in totaal. Het is een wetland: een omvangrijk, nat gebied dat van grote betekenis is voor vogels.