Schooltv Beeldbank

Vluchteling

Saman is gevlucht uit Iran

Stel dat je moet vluchten uit je land omdat het te gevaarlijk is. Je komt dan in een vreemd land en woont in een asielzoekerscentrum. Saman maakte dit mee en vertelt erover in deze clip.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
5:36 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Wonen > Migratie
VO: Aardrijkskunde > Wonen > Migratie
Waardering:
488 beoordelingen - 13270 keer bekeken- 13280 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Hai, ik ben Saman en ik woon sinds kort in deze buurt. Dit is mijn huis. En dit is mijn kamer. En dit is een asielzoekerscentrum waar ik vroeger heb gewoond.

Ik kom uit Iran. Ik woon 6 jaar in Nederland, ik heb bijna vijf en een half jaar in een asielzoekerscentrum gewoond en ik woon sinds kort in een gewoon huis. Ik was een kind, 11 jaar oud, ik wou alleen maar spelen, dat is wat kinderen willen. Maar op een dag, ik herinner me, dat ik naar huis kwam en mijn moeder zat te vertellen: "we gaan verhuizen" en al die dingen. En ze zei, dat we naar het buitenland zouden gaan. Ik dacht: "ja". Ik wist helemaal niet waar we naartoe, vrienden van mij zeiden: "ja, waar ga je naartoe?", "ga je naar Amerika?", dat is een beetje populair voor Iranezen. Maar ik dacht: "ik ga naar Europa", maar ik had geen idee, dat ik naar Nederland zou komen.

Sinds ik Iran woonde, verhuisde ik constant. Het is een beetje raar, maar in mijn eigen land was ik ook een beetje een vluchteling. Ik heb nooit langer dan 2 jaar ergens gewoond. Ja, de politieke problemen voor mijn vader, ik weet niet wat hij allemaal gedaan had. Ik hoorde ook, dat hij opgepakt werd of misschien werd hij in de gevangenis gestopt. Ja, dat weet ik niet. Misschien zelfs tot de dood. Maar ja, je ziet vaak op tv wat er allemaal in Iran gebeurt. Het is heel ondergronds, niks is officieel en niemand mag ergens van weten.

We werden ernaar toe gebracht door een menssmokkelaar of zoiets. Door hem werden we naar Zevenaar gebracht. Dat is waar je aankomt in Nederland, dat is voor de vluchtelingen en zo. En daarna wordt je gebracht naar een OC: oriëntatiecentra. Daar heb ik 8 maanden gewoond. En daarna zijn wij naar Rheden gebracht. Daar heb ik ook 3 jaar lang gewoond. Ook hele leuke dingen en erge dingen meegemaakt. Vandaar ben ik naar Nijmegen gegaan. Toen heb ik daar een jaartje gewoond. Toen weer terugverhuisd naar Rheden. In Rheden heb ik weer geloof ik een jaartje gewoond.

Op een dag werd ik wakker en er stonden 6 politieagenten boven mijn hoofd. En ik herinner het me nog: hij maakte me wakker en hij zei: "niet bang zijn", "niet bang zijn". Ik dacht van mezelf: "hoe stupid kan je zijn?" weet je, "niet bang zijn", hij komt mijn eigen huis invallen en dan zegt hij tegen mij, dat ik niet bang moet zijn? Nou, hij zei: "ja,pak je spullen". We werden naar Rotterdam gebracht. Ze noemen het een uitzendcentra, maar dat is bullshit, het is gewoon een gewone gevangenis.

We zouden teruggestuurd worden. We hebben zelfs een brief gekregen, dat er een vlucht was geboekt naar Teheran, dat we onze spullen moesten opruimen. Maar daarna kregen we te horen, dat er een rechtzaak aankomt, zeg maar een nieuwe procedure, de 3de procedure. En ja, toen heb ik telefonisch de mensen van Vluchtelingenwerk te woord gestaan. Ja, zij hebben echt veel voor mij gedaan. Ik denk dat ik zonder Vluchtelingenwerk nou in Iran zat. Ik heb 6 jaar gewacht. En ik moest nog terug. Ik heb gewoon geluk gehad. Wij hebben een verblijfvergunning tot 2010. Maar wie weet wat er gebeurt tot 2010. Maar ik focus nu op 4 jaar zeker leven.

Ja, dit is waar ik vroeger woonde, precies zo'n kamer met mijn moeder en 2 zusjes. Ja, zoals je ziet: een kleine ruimte met zijn vieren. Dat is ook niet echt prettig als je moet leren voor je proefwerk en al die dingen. Ja, dit is de keuken waar wij eten maakten. We delen hier die keuken gewoon met iedereen die in de gang woont, die moeten hier koken als ze het willen. Heel vaak zijn er ook problemen, er liggen hier bijvoorbeeld eieren en als iemand anders die pakt is dat niet netjes. Maar ja, dan moet je het gewoon niet daar leggen, maar omdat je zo weinig ruimte hebt is het een beetje het probleem hier.

Hier is de recreatieruimte. Ik weet nog met het WK 2006, daar kwamen we allemaal kijken naar Nederland, naar al die mooie wedstrijden gewoon met zijn allen hier. Voor de rest ben ik hier niet echt vaak geweest. En ja, dat was het zo'n beetje.

Het leven op een asielzoekerscentrum, kijk: aan de andere kant is het gewoon heel gezellig. Allerlei soorten mensen, maar ze hebben allemaal dezelfde problemen, dus uiteindelijk dan voelen ze elkaar toch wel aan.

Ik heb geen idee of ik terugga naar Iran, dat weet ik niet. Ik zou het wel willen. Maar ja, je hoort zoveel dingetjes daar.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Noord Afrikaanse vluchtelingen komen naar Europa
Vluchten naar Europa
Werk zoeken in de landen van de Europese Unie
Opvang van vluchtelingen
Opvang van vluchtelingen
Hoe worden vluchtelingen in Nederland opgevangen?
infographic illegaal in Nederland
Illegaal in Nederland
Als je geen verblijfsvergunning hebt
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

kind in Somalie
Vluchtelingen in Somalië
Een door kolonisatie verdeeld land

In het Oost-Afrikaanse land Somalië heerst chaos: het is een zogenaamde ‘failed state’. De regering van het land is zwak en heeft weinig tot geen zeggenschap in het eigen land. De strijd tussen verschillende groeperingen kan hierdoor onverminderd doorgaan.

Mensen in een vluchtelingenkamp
Asielprocedure
De IND bepaalt of vluchtelingen mogen blijven

Iemand die asiel aanvraagt, krijgt met een ingewikkelde juridische procedure te maken. Eerst moeten de vreemdelingen zich melden zich bij één van de aanmeldcentra van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

afrikanen in boot
Waarom vluchten mensen?
Poltieke en economische vluchtelingen

Mensen ontvluchten hun land niet zonder reden. Vluchten betekent het achterlaten van (soms weinige) zekerheden, en een onzekere toekomst tegemoet gaan. Verder is het voor een vluchteling niet eenvoudig om een ander land te bereiken. Mensen reizen vaak onder gevaarlijke omstandigheden. Ook zijn ze vaak afhankelijk van mensensmokkelaars die hen tegen flinke betaling naar een ander land brengen.

EW, NML: Asielzoekers
Asielzoekers
Komen ze om politieke of economische redenen?

Er zijn veel landen in de wereld waar het slechter is dan in Nederland. Dat is een reden waarom veel mensen naar ons land vluchten. Dat kunnen ze doen vanwege geweld of vervolging, maar ook omdat ze hopen hier rijker te worden.

afrikanen opgevangen door de Spaanse la guardia civil
De grenzen staan open
Maar dat brengt wel problemen met zich mee

Van Duitsland naar Nederland, van België naar Frankrijk en van Spanje naar Portugal. Reis je binnen landen van de Europese Unie? Dan hoef je niet meer je paspoort te laten zien. Dat komt omdat alle binnengrenzen in de Europese Unie open zijn.