Schooltv Beeldbank

De route van de VOC

Een reis vol gevaren

De schepen van de VOC voeren heen en weer naar Azië. Maar welke route namen ze? En welke gevaren kwamen ze tegen? Deze clip geeft je het antwoord.

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 3
Lengte:
7:38 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Geschiedenis > 06. Regenten en vorsten (1600 - 1700) > Wereld
VO: Geschiedenis > 06. Regenten en vorsten (1600 - 1700) > Wereld
Waardering:
566 beoordelingen - 91625 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In de 17de eeuw heeft de VOC een levendige handel op Indië. Schepen varen af en aan. Vaak zijn het 'spiegelschepen' - ze hebben een platte achterkant die 'spiegel' wordt genoemd. De spiegel is vaak mooi versierd met houtsnijwerk. Het heeft grote ramen met daarachter de kajuit van de schipper.

VOC-schepen zijn 38 tot 50 meter lang. Er is dus veel ruimte om producten te vervoeren én een flinke bemanning én een aantal passagiers. Die passagiers verblijven in het achterste gedeelte van het schip. Ze hebben een eigen bed en eten bij de kapitein, samen met de officieren en legerofficieren. Want er gaan ook altijd soldaten mee aan boord. De bemanning zie je alleen op het dek of beneden in het ruim.

VOC-schepen varen meestal eerst in Zuidwestelijke richting langs de Kaapverdische Eilanden naar het Zuiden, richting de Evenaar. Het is een route vol gevaren. Zo is er een grote kans om ziek te worden. Vooral scheurbuik komt veel voor, een ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vers voedsel en vitamine C.

Om de kans op scheurbuik iets te verkleinen, heeft de VOC halverwege de reis een speciale haven, een verversingsstation ingericht. Het ligt op het zuidelijkste puntje van Afrika, op Kaap De Goede Hoop.
Kaap De Goede Hoop is in de 17de eeuw een complete Nederlandse nederzetting met een fort, pakhuizen, een ziekenhuis, een waterreservoir én eigen moestuinen voor groente en fruit. Als de mannen hier een paar weken blijven en goed eten, zijn ze weer fit. Als vers voedsel en water aan boord zijn gehesen, wordt de reis met goede hoop voortgezet.

In de eerste jaren van de VOC varen de schepen vanaf Kaap De Goede Hoop verder via de Afrikaanse kust. Maar daar liggen Portugese forten en dat is gevaarlijk. De Portugezen vallen de Nederlanders namelijk aan omdat ze hen zien als grote handelsconcurrenten.

De VOC neemt al gauw een andere route: van Kaap De Goede Hoop naar het Zuiden, tot aan de 30ste of 40ste breedtegraad. Omdat op die hoogte een stevige westenwind waait, kunnen de schepen met volle vaart de Indische Oceaan oversteken. Ze moeten precies 1000 mijl naar het Oosten en dan richting het noordnoordoosten. Als ze dat goed doen, belanden de schepen precies in Straat Sunda.Maar helaas, soms gaat het mis. Als ze iets te ver uitkomen, lopen de schepen op de kust van Australië...

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Jacob gaat varen
Jacob gaat varen
Het leven op een VOC-schip is zwaar
Ruim baan voor de VOC
Ruim baan voor de VOC
De eerste multinational ter wereld
Op het schip
Op het schip
De overtocht
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

kaart van Zuidoost-Azie
Aziatische verhalen
In het Nederlands verteld

Elke cultuur heeft zo zijn eigen verhalen om dingen duidelijk te maken.

Zojuist aangekomen slaven in Curaçao
Honderden slaven op een schip
Hoe ging het er aan toe tijdens de overtocht?

De slaven werden met een schip naar de plaats van bestemming gebracht. Het was de bedoeling dat zoveel mogelijk slaven de overtocht overleefden. Dan was immers de winst voor de slavenhandelaren het grootst.

veronica zendpiraat op zee
50 jaar Nederpop: 3. Nederpop verovert de wereld (1970-1985)
Succes in Amerika

Popmuziek ontstaat in de Verenigde Staten en is voor ons importcultuur. Nederlandse beatbands imiteren de vorm en zingen zelfs in het Engels. Maar na enkele jaren worden de Nederlandse producties steeds beter en gloort er internationaal succes.

EW Amerika verkiezing kaart
De ontdekkingen van Columbus
Per ongeluk aangekomen in Amerika

In de zomer van 1492 ligt Columbus met 3 schepen klaar voor een gevaarlijke reis. Een zeilreis richting het westen. Columbus en zijn mannen willen via het westen varen tot ze Indië zullen bereiken. Een reis die nog nooit iemand heeft aangedurfd.

Het Zuid-Afrikaanse Onze vader
Het Afrikaans
Een mengeling van talen

Het Afrikaans is een taal die voornamelijk in Zuid-Afrika en Namibië gesproken wordt. Het bevat veel invloeden uit het Nederlands, waardoor sommige woorden je bekend voor zullen komen. Een string is bijvoorbeeld een amperbroekie en een giraffe een kameelpeerd.