Schooltv Beeldbank

De vliegenzwam

Rood met witte stippen

Op een grote paddenstoel rood, met witte stippen... Ken je dat liedje nog? Het gaat over een paddenstoel: de vliegenzwam! Een paddenstoel is eigenlijk de vrucht van een schimmel. Onder de grond groeien schimmeldraden en boven de grond een paddenstoel.

Voor:
PO, groep 4 - PO, groep 7
Lengte:
1:50 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Paddenstoelen en schimmels
Waardering:
91 beoordelingen - 47905 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Dit is een hele bekende paddenstoel... Rood, met witte stippen: de vliegenzwam! De vliegenzwam zie je vaak bij eiken, dennen of zoals hier bij een berkenboom.

Een paddenstoel is eigenlijk de VRUCHT van een schimmel. Deze schimmel leeft samen met de boom: Hij zorgt ervoor dat de wortels van de boom beter voedingsstoffen uit de grond kunnen opnemen. De schimmel leeft van suikers die de boom maakt. Zo helpen ze elkaar.

Onder de grond groeien schimmeldraden, dat heet DE ZWAMVLOK. Zoals de appelboom appels heeft, heeft de schimmel een paddenstoel. Aan de zwamvlok onstaat een bolletje met een vlies eromheen. Dat groeit. Dan barst het vlies open, en groeit de vliegenzwam verder. De witte stippen zijn dus eigenlijk restjes van het vlies!

En dit is 'm dan: de vliegenzwam! De vliegenzwam bestaat uit: een steel, een manchet en een hoed.

Onder de hoed zitten de sporen. Zoals een appel zaden heeft, heeft de paddenstoel sporen. Die zijn dus voor de voortplanting. De sporen zitten netjes opgeborgen tussen de lamellen, die flapjes die je hier ziet. Een vliegenzwam kan wel 2 miljard sporen voortbrengen! Uit de spore kan weer een nieuwe zwamvlok groeien, en weer een paddenstoel...

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Beeldbank - 20081120_schimmel01
Schimmel
Een schimmel is een wit paard
Champignons kweken
Champignons kweken
Hoe kun je zelf champignons kweken
Sporendoos
Sporendoos
Hoe maak je een kijkdoos voor paddenstoelonderzoek