Schooltv Beeldbank

Herfstblaadjes

Waarom vallen blaadjes van de bomen?

In de herfst vallen de blaadjes van de bomen. Maar waarom eigenlijk?

Voor:
PO, groep 4 - VO, klas 2
Lengte:
2:09 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Plantenrijk > Bomen
VO: Biologie > Leefomgeving > Natuur
Waardering:
208 beoordelingen - 47491 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Een boom heeft water nodig om te kunnen leven. Deze wortels, die gaan ontzettend diep de grond in en van daaruit zuigen de wortels het water op naar de boom. Nou, in het water zitten voedingsstoffen en die voedingsstoffen, daar groeit de boom van. Die voedingsstoffen, die komen door de stam tududududu via kleine buisjes en worden zo naar de bladeren gebracht. De bladeren hebben het nodig en in de bladeren zitten kleine openingen en daardoor verdwijnt d'r heel veel water. Een beetje zoals bij ons, als we zweten.

Bomen zijn eigenlijk grote planten. Hier zie je hoe een plant met zijn wortels water uit de grond opneemt en door de stengel, bij bomen dus de stam, naar boven brengt, naar de bladeren. In die bladeren zitten kleine openingen: de huidmondjes. En daardoor verdwijnt het water weer naar buiten.

Maar intussen kan er via de bladeren nog steeds wel heel veel water verdwijnen. Dus de boom moet oppassen dat ie niet uitdroogt. Dus wat doet een boom? Hij zorgt, dat ie geen water meer kan verliezen en laat zijn bladeren vallen.

De bladeren, die zitten vol met bladgroenkorrels. Daar hebben ze natuurlijk hun groene kleur van. Nou, die bladgroenkorrels, die zijn heel erg belangrijk voor een boom, dus hij zorgt, dat ie eerst de korrels uit de bladeren haalt en dan bewaart ie ze ergens anders. Kijk: hier kan je het heel goed zien: langzamerhand trekt ie dus de korrels uit het blad en het blad kan bruin worden, geel. Na een tijdje ontstaat d'r hier tussen het blad en de tak een kurklaagje en dan is het blad klaar om te vallen.

Kijk: het gaat met deze bijvoorbeeld gebeuren. Een klein blaadje, fffwwwt! En daarna is ie klaar voor zijn winterslaap.

Hier zie je hoe de boom alle bladgroenkorreltjes uit het blad trekt. Daarna wordt het kurklaagje gemaakt. En als dat klaar is, valt het blad vanzelf van de tak.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Kale bomen
Kale bomen
In de herfst verliezen bomen hun bladeren
Bomen in de herfst
Bomen in de herfst
Waarom verliest een boom zijn blaadjes in het najaar?
ecosysteem
Hoe werkt een ecosysteem?
Dieren en planten hebben elkaar nodig
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Planten
Indelen in een schema

Het rijk van de planten is zo groot, dat het moeilijk is om een goede indeling te maken. Toch kun je de meeste planten inpassen in het onderstaande schema.

EW bos
Nederlandse bossen
Het grootste deel ervan is aangeplant

In bossen in Nederland staan vaak veel dezelfde bomen bij elkaar, soms zelfs strak in rijtjes of vakken. Dit komt omdat bijna al het bos in Nederland is aangeplant.

Man blaast op ramshoorn
Rosj Hasjana
Hoofd van het jaar

Rosj Hasjana betekent letterlijk "hoofd van het jaar". Het symboliseert de hoop op nieuw leven en is de Hebreeuwse naam voor het joodse Nieuwjaar.