Schooltv Beeldbank

De Tweede Kamer

Wat gebeurt daar?

Je hoort in het nieuws vaak over de Tweede Kamer. Daar wordt blijkbaar van alles besloten over wat er in Nederland gebeurt. Maar... wie zijn die mensen in de Tweede Kamer, en wat heeft dat allemaal met de regering te maken?

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 1
Lengte:
1:27 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Oriëntatie op jezelf en de wereld > Mens en samenleving > Burgerschap
VO: Maatschappijleer > Politiek > Landsbestuur
Waardering:
549 beoordelingen - 40228 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Hier vergaderen de leden van de Tweede Kamer. De leden van de Tweede Kamer worden gekozen door alle Nederlanders. Als jouw ouders gaan stemmen, beslissen zij ook mee over wie Nederland gaat regeren. Met al die stemmen kunnen partijen zetels verdienen. Hoe meer stemmen, hoe meer zetels. En die zetels bestaan echt. Dit zijn ze!

In de tweede kamer zijn 150 zetels. Die worden verdeeld over de politieke partijen. Partijen met veel stemmen krijgen veel zetels, partijen met weinig stemmen krijgen weinig of zelfs helemaal geen zetels. Iemand die namens een politieke partij op zo'n zetel zit, noemen we een kamerlid. Een kamerlid mag meebeslissen over de wetten die in Nederland worden gemaakt.

Na de verkiezingen is duidelijk welke partijen er in de Tweede Kamer komen. Nu moet nog beslist worden wie er in de regering komen. De partijen die dat willen, moeten samen de helft van de zetels van de Tweede Kamer hebben, plus één extra. Meestal zal het één partij niet lukken in zijn eentje zoveel zetels te verzamelen. Dus doen de partijen samen.

Kijk, hier zit de regering. De partijen die in de regering zitten mogen ook de ministers aanwijzen. Die hebben allemaal een paar zaken onder hun hoede waar de regering voor moet zorgen. Zo is er een minister voor onderwijs, een minister voor buitenlandse zaken, een minister die voor het geld zorgt... De belangrijkste minister is de minister-president. Hij moet ervoor zorgen dat al die ministers hun werk goed doen.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

wormen over opruimen
Tidy up
Een Engels versje
Beeldbank:20121107_stemmen01
Stemmen
Wie heeft de beste plannen?
Beeldbank - 20081124_ladekast01
Hendrik de Bosch
Amsterdamse dokter in de achttiende eeuw
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Formateur Kok in overleg met demissionair premier Lubbers (1994)
De regering en het kabinet
Wat is eigenlijk het verschil?

In de krant op of tv worden de woorden regering en kabinet vaak door elkaar gebruikt. Maar het is niet helemaal hetzelfde. De regering bestaat uit de Koning(in) plus de ministers, en het kabinet bestaat uit de ministers plus de staatssecretarissen.

Campagne voeren op de markt
Tweede Kamerverkiezingen
Eens in de 4 jaar een nieuwe regering

Als je geen tv-zender kunt aanzetten zonder politici tegen te komen, weet je hoe laat het is: verkiezingstijd. Partijen voeren campagne om tijdens de verkiezingen zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Hoe gaan de Tweede Kamerverkiezingen in hun werk?

Foto Tweede Kamer
Macht en onmacht van de Tweede Kamer
Verschijnselen die de macht van parlementsleden verkleinen

Op het eerste gezicht lijkt de macht van de Tweede Kamer groot. Maar in de praktijk blijken de kamerleden echter ook beperkt te worden in hun mogelijkheden om hun taken goed uit te voeren.

Mark Rutte
De minister-president
Taken van de voorzitter van de ministerraad

De minister-president, ook wel premier genoemd, heeft een sleutelrol binnen de regering. Hij is namelijk voorzitter van de ministerraad. Hij is de ‘eerste onder zijn gelijken’.

Jongeren in de Tweede Kamer
Organisatie en werkwijze van het parlement
Wat betekenen plenum en quorum?

De Staten-Generaal bestaan uit een Tweede Kamer (150 leden) en een Eerste Kamer (75 leden).