Schooltv Beeldbank

Vliegtuigen

Hoe worden ze gemaakt?

Zie je ze wel eens vliegen? Die kleine vliegtuigjes waarin iemand gewoon voor zijn plezier wat aan het vliegen is? In deze clip zie je hoe zo'n vliegtuigje gemaakt wordt.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 6
Lengte:
4:30 minuten
Online tot:
1 maart 2016
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Productie
VO: Techniek > Techniek > Productie
Waardering:
256 beoordelingen - 40578 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Letterlijke tekst uit de clip

Tegenwoordig halen veel amateurs hun vliegbrevet. Ze gaan in lichtgewicht vliegtuigjes de lucht in. Niet voor hun werk, maar puur voor de lol. Die vliegtuigjes groeien natuurlijk niet aan de bomen. De romp van deze lichtgewicht vliegtuigjes wordt van twee verschillende materialen gemaakt: glasvezel en koolstofvezel. De twee materialen gaan door een lamineermachine. Die doet er een laagje epoxyhars op. Coaten, heet dat. Zo kan de lucht er straks goed langs stromen. Stroken gelamineerd materiaal worden in vliegtuigmallen gelegd. Hiervan worden de verschillende onderdelen voor de vliegtuigromp gemaakt. Dat moet heel precies volgens het ontwerp gebeuren. Want dan wordt het vliegtuig zo sterk en duurzaam mogelijk. Extra koolstofvezel komt op plaatsen waar het vliegtuig extra sterk moet zijn. Bijvoorbeeld in het passagiersgedeelte van de cockpit. Tussen twee lagen glasvezel klemmen ze een laag schuimrubber. Dit geeft isolatie tegen warmte, kou en geluid. Op de randen en naden komt een laagje hars. Zo is alles mooi glad afgewerkt. Als al het materiaal in de mal zit, wordt die mal vacuüm verpakt. Eerst bedekken ze alles met plastic, waar gaatjes in zitten. Nu komt er folie overheen. Het ziet eruit als een witte wollen deken. En als laatste nóg een laagje plastic. Een vacuümpomp zuigt alle lucht uit de ingepakte mal. Nu de mal luchtdicht is, kan hij gaan harden. De mal wordt 8 uur in een oven gezet bij 40 graden Celsius. Als de mallen uit de oven komen, zetten de werknemers ze in elkaar. En met dezelfde epoxyhars, waarmee de glasvezel en de koolstofvezel werden gecoat, lijmen ze nu het bovenste en het onderste stuk van de staart aan elkaar. Dat gebeurt ook met de vleugels. Nu moeten alle onderdelen een nacht drogen. De volgende dag kunnen ze uit de mallen. In een andere werkplaats wordt het teveel aan glasvezel eraf gesneden en de ramen uitgesneden. Dan moeten de onderdelen nog één keer de oven in, maar nu op een temperatuur die twee keer zo hoog is. 18 Uur later komen ze uit de oven en kunnen ze geverfd worden. De onderdelen worden geschuurd en met epoxy bewerkt. Werknemers monteren en testen andere onderdelen, zoals de elektronica. Alle onderdelen van metaal, zoals het instrumentenpaneel, worden met een machine uitgesneden. Die machine werkt niet met een mes, maar met een zand- en waterstraal. Die is zo sterk, dat hij door metaal heen kan snijden. Een lasser zet het frame voor de motor in elkaar. Dit frame is gemaakt van koolstofstaal. Ten slotte worden de motor en de andere onderdelen in de romp gemonteerd. De bedrading en leidingen worden aangesloten. Ze schroeven de vleugelpunten eraan, waar de navigatielichten al op zitten. Een technicus gebruikt het vliegtuig voor de eerste keer, om alles grondig te testen. Maar pas bij de eerste vlucht kan de eindinspectie plaatsvinden, die echt de doorslag geeft.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

BB 20071220_kaarsenmaken01
Kaarsen maken
Hoe worden ze gemaakt?
BB 20080206_zeep01
Zeep
Zo wordt zeep gemaakt.
BB 20071220_frisdrank01
Hoe wordt frisdrank gemaakt?
Het productieproces in beeld
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

jongen drukt een puist uit
Geslachtshormonen
Testosteron en oestrogeen

Hormonen zijn heel belangrijke stoffen. Ze worden in de hormoonklieren gemaakt en gaan via het bloed naar de organen. Hormonen regelen allerlei processen in je lichaam. Zoals bijvoorbeeld het hormoon dat de hoeveelheid glucose in je bloed regelt. Of het hormoon dat bij schrik vrijkomt en dan de hartslag en ademhaling versnelt.

Mensen in een vluchtelingenkamp
Asielprocedure
De IND bepaalt of vluchtelingen mogen blijven

Iemand die asiel aanvraagt, krijgt met een ingewikkelde juridische procedure te maken. Eerst moeten de vreemdelingen zich melden zich bij één van de aanmeldcentra van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

SP-tour
20070224 Tien afdelingen in actie voor een beter openbaar vervoer
24-02-2007

Op zaterdag 24 februari organiseerde de SP een tour met het openbaar vervoer door heel Zuid-Holland. De OV-tour begon al om tien uur met SP-Kamerleden Paul Ulenbelt en Krista van Velzen in Leiden, en duurde tot zes uur in Spijkenisse en Gorinchem. In iedere plaats vroegen Statenkandidaten aandacht voor de standpunten van de SP voor een goed, veilig en betaalbaar openbaar vervoer.

Fabriek
Massamaatwerk

Massamaatwerk lijkt een ‘contradictio in termines’. Tot voor kort zag men in de wereld van de productie massaproductie en ‘maatwerk’ als tegengestelde principes.

op de weg
Milieuvriendelijk transport
Optimaliseren van personenvervoer

Tegenwoordig is de auto het meest favoriete middel om jezelf te verplaatsen. Ongeveer 6 miljoen auto's zijn elke dag in Nederland op de weg van de ene plek naar de andere.