Schooltv Beeldbank

Planken

Van boom naar bouw

Vroeger was het zo dat als je een plank nodig had, je eerst een boom om moest hakken. Nu is dat anders: je gaat gewoon naar een bouwcentrum en koopt een kant en klare plank, precies op maat gesneden. In deze clip zie je hoe die planken in de fabriek gemaakt worden.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 6
Lengte:
4:30 minuten
Online tot:
1 maart 2016
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Productie
VO: Techniek > Techniek > Productie
Waardering:
88 beoordelingen - 19157 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Planken zijn ooit bomen geweest. Dennen of sparren om precies te zijn.Die gaan als boomstammen naar de houtzagerij. Eerst worden de stammen een minuut of twintig geweekt. Zo spoelt het vuil eraf en laat de schors makkelijker los. Dan gaan de stammen door een machine met een rotor, die de schors eraf schaaft. De rotor heeft zes scherpe bladen. In tien tellen scheert die de hele boom kaal! De bladen waarmee de bomen gezaagd worden, worden natuurlijk regelmatig gecontroleerd en geslepen. Kromme tanden worden weer rechtgezet. Deze houtzagerij heeft niet één productielijn, maar twee. In deze lijn wordt worden de dikkere stammen gezaagd. Elke stam wordt met een laserstraal precies op de juiste plek gezet. De stam gaat een paar keer door de zaag, om er zoveel mogelijk planken uit te halen. Van zo'n stam kun je ongeveer zeven of acht planken maken. De dunnere stammen gaan door een andere zaag. Die zaagt er eerst aan weerskanten een reep af. Dan gaat het restant door naar de volgende zaag. De planken in de eerste productielijn gaan ook door naar de volgende zaag. Die zaagt ze in de lengte doormidden. De dunnere boomstammen komen hier terecht. Deze machine heeft niet één zaag, maar wel acht. Zo kan de boomstam in één klap in verschillende maten planken worden gezaagd. De grote en de kleine planken gaan allebei door een schaafmachine. Die haalt de ruwe randen en slechte plekken eraf. Deze plekken zouden het hout alleen maar zwakker maken. De sorteermachine sorteert het hout op maat. Het gesorteerde hout gaat naar de stapelmachine. Vandaar gaat het hout in de oven om na te drogen. Tot slot wordt het hout op maat verpakt en kan het naar de bouwmarkt.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

20080709_baobab01
De Baobab boom
Een beroemde boom in Senegal
Beeldbank - 20091215_bos01
Lagen in het bos
Een bos bestaat uit verschillende lagen
Beeldbank:20110330_boomklever01
De boomklever
Dit vogeltje lijkt echt aan de boomstam te kleven !
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW bos
Nederlandse bossen
Het grootste deel ervan is aangeplant

In bossen in Nederland staan vaak veel dezelfde bomen bij elkaar, soms zelfs strak in rijtjes of vakken. Dit komt omdat bijna al het bos in Nederland is aangeplant.