Schooltv Beeldbank

Papier

Hoe wordt het eigenlijk gemaakt?

Papier maken ze van bomen. Dat wist je misschien. Maar weet jij ook hoeveel papier ze uit 1 boom halen? En welke bomen ze precies gebruiken? Deze clip laat je helemaal zien hoe papier gemaakt wordt.

Voor:
PO, groep 5 - VO, klas 6
Lengte:
4:31 minuten
Online tot:
1 maart 2016
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Materialen
VO: Techniek > Techniek > Materialen
Waardering:
481 beoordelingen - 57440 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Dossiers

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig. Eerst wordt de schors van de bomen gehaald. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Die schors wordt verbrand om stoom te maken, en die stoom drijft daarna de machines aan. Handig hè? De kale stammen worden op een transportband gelegd, terwijl een technicus alles goed in de gaten houdt. Het hout wordt vermalen tot snippers. Die snippers worden opgestapeld en buiten opgeslagen. Zó zien die houtsnippers eruit. Op deze vijf stapels ligt wel 30 miljoen kilo houtsnippers. We gaan er houtpulp van maken, maar dan moet het hout wel eerst gewassen worden. Op dit scherm is te zien of het hout goed in de machine gaat. Na het wassen, wordt het hout gekookt. De snippers zitten dan een paar uur lang in deze enorme cilinder bij een temperatuur van wel 158 graden. Na het koken gaat het hout in een oven. En wat zie je dan: bij 1000 graden smelten bepaalde chemische stoffen en ontstaat er een soort zwarte lava. Die zwarte lava wordt eruit gehaald en gebruikt om stoom mee te produceren. De rest van de houtpulp wordt dan nóg een keer gewassen en naar een bezinkbak gebracht. De té grote stukken zakken dan vanzelf naar de bodem. Met deze spatel wordt gecontroleerd of de houtpulp schoon genoeg is. Dán moet de pulp nog gebleekt worden. Dat gebeurt in deze machine, met hulp van chemische middelen zoals chloor. Iedere keer wordt het een beetje witter. Na het bleken moet het wáter nog uit de pulp gehaald worden. Daarvoor wordt de pulp eerst door deze schroef verdeeld en naar opslagtanks gepompt. Dán wordt het water eruit gehaald. De hoeveelheid water in de houtpulp zakt van 95% naar 5%. En als die droge pulp wordt geplet, dan heb je papier! De kwaliteit van het papier wordt goed gecontroleerd. En dan wordt het op grote rollen gedraaid. Als een spoel vol is, komt er gewoon weer een lege. Op een volle rol zit 60 km papier en die weegt meer dan 35.000 kilo! De grote rol wordt door deze machine in smallere rollen gesneden. Sommige worden zó afgeleverd, andere gaan nu nog door naar de papiersnijders. Maar de rollen gaan eerst allemaal naar een magazijn. Daar worden ze opgeslagen en op een later tijdstip verwerkt. Via robots gaat het papier - op een rails - naar de papiersnijder. Die robots worden door een centrale computer gestuurd. De machine snijdt wel 55.000 vellen per minuut! De stapels papier worden afgevoerd op de lopende band. Voordat het wordt ingepakt, wordt het papier nog één keer gecontroleerd. Leuk om te weten: de fabriek produceert in één uur 6600 pakken papier. En minstens 15 pakken papier komen uit één boomstam.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

wasco om mee te kleuren
Hoe wordt Wasco gemaakt?
Was dat goed op papier blijft plakken
BB 20050115_papierfabriek01
Papierfabriek
Van oud papier wordt nieuw papier gemaakt
Beeldbank - 20081124_wcpapier01
WC-papier
Hoe wordt dat eigenlijk gemaakt?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Afbeelding interieur arbeiderswoning
Arbeiders in de fabrieken
Ze hadden het niet erg goed

Met de komst van de stoomlocomotief schoten in heel West-Europa fabrieken als paddenstoelen uit de grond. Het maakte immers niet meer uit waar ze stonden. Steenkool en ijzererts kon nu snel en goedkoop per trein worden aangevoerd.

EW bos
Nederlandse bossen
Het grootste deel ervan is aangeplant

In bossen in Nederland staan vaak veel dezelfde bomen bij elkaar, soms zelfs strak in rijtjes of vakken. Dit komt omdat bijna al het bos in Nederland is aangeplant.

Afbeelding weefgetouw
Het begin van de industriële revolutie
Het ontstaan van machines

Tegenwoordig kun je bijna alles kopen. Veel van die spullen worden gemaakt in moderne fabrieken en er komt geen mensenhand meer aan te pas. Vroeger was dat anders.