Schooltv Beeldbank

Appelsap

Hoe wordt het eigenlijk gemaakt?

Een glaasje appelsap: lekker! Bij heel veel mensen thuis staat een pak appelsap in de koelkast. Maar weet je eigenlijk hoe appelsap gemaakt wordt?

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 6
Lengte:
4:31 minuten
Online tot:
1 maart 2016
Vakgebied:
PO: Natuur en Techniek > Techniek > Productie
VO: Techniek > Techniek > Productie
Waardering:
31 beoordelingen - 25470 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

In deze fabriek maken ze appelsap. 90% van het appelsap wordt geproduceerd in oktober, de oogsttijd.De appels gaan via een lopende band naar de inspectiehal. Daar worden ze op een band gegooid waar natte blaadjes en andere viezigheid aan blijft plakken. Dan gaan de appels een paar uur de silo in.Als ze op weg gaan naar de sapmachine, vallen ze in stapjes naar beneden, zodat ze niet al te veel gebutst worden.Het sap maken kan nu beginnen. De appels worden gewassen. De eerste wasbeurt haalt de steentjes eruit, want er worden ook appels gebruikt die uit de boom op de grond zijn gevallen.Een laatste douche met koud water.Dan worden de appels geraspt. Er worden enzymen bijgedaan die de celstructuur kapotmaken, waardoor het straks nóg makkelijker is om sap te maken. De appelrasp wordt naar tanks gebracht waarin het in een uur helemaal zacht wordt. Daarna wordt met een hele krachtige pers het sap eruit geperst. De schilletjes, pitjes en steeltjes blijven achter in de filter.De kwaliteitscontrole is heel streng. In elke fase van het proces worden er proefjes genomen om te kijken of het sap wel goed genoeg is.Het wordt gefilterd. De zeef houdt alles tegen wat niet in sap thuishoort. Dan stroomt het sap naar de volgende stap van het productieproces: de pasteurisatie. Dat werkt zo:Het sap komt op 22 graden de tank in. Daar wordt het eerst opgewarmd tot 88 graden en dan weer afgekoeld tot 50 graden. Door de pasteurisatie blijft het sap langer goed. Het wordt nog één keer gefilterd, waarbij zelfs de allerkleinste deeltjes worden tegengehouden.Het appelsap is nu klaar. Het wordt gecontroleerd op helderheid, smaak, kleur en vruchtensuiker. Omdat appelsap in oktober wordt gemaakt, moet het voor de rest van het jaar worden opgeslagen. Dat gebeurt voor een deel in deze hal. Hier wordt het sap in flessen en andere verpakkingen gedaan.In elke tank kan 110.000 liter sap. En er zitten geen conserveermiddelen bij.Nu kunnen we ze gaan vullen.In één minuut worden 100 drinkpakjes gevuld. En daarná goed dichtgemaakt. Op elk pakje worden twee kloddertjes lijm gespoten. Daar worden de rietjes tegenaan geplakt.Op een andere plek in de fabriek vullen ze flessen met sap.De flessen worden eerst gewassen met een ontsmettingsmiddel.Daarna worden ze omgespoeld met steriel water - zonder bacteriën dus - en gaan ze naar de vulmachine. Elke minuut worden er 120 flessen gevuld, en daarna afgesloten met een dop. Op het allerlaatst komt er een etiket op de flessen, en dan zijn ze klaar. Per jaar worden er miljoenen kilo's appels verwerkt tot sap. Doordat het slim gemaakt wordt, kan het niet bederven en kunnen we het hele jaar door appelsap kopen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Autobanden
Rubber tegels
Een tegel van rubber. Hoe wordt die gemaakt?
De fiets
De fiets
Een mooi stukje techniek
Appelmoes
Appelmoes
Kwaliteitscontrole en productonderzoek
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Sorteren van tomaten
Sorteren
Machines in plaats van mensen

We maken steeds meer producten en steeds meer verschillende soorten en uitvoeringen van hetzelfde product.

Afbeelding interieur arbeiderswoning
Arbeiders in de fabrieken
Ze hadden het niet erg goed

Met de komst van de stoomlocomotief schoten in heel West-Europa fabrieken als paddenstoelen uit de grond. Het maakte immers niet meer uit waar ze stonden. Steenkool en ijzererts kon nu snel en goedkoop per trein worden aangevoerd.

Afbeelding weefgetouw
Het begin van de industriële revolutie
Het ontstaan van machines

Tegenwoordig kun je bijna alles kopen. Veel van die spullen worden gemaakt in moderne fabrieken en er komt geen mensenhand meer aan te pas. Vroeger was dat anders.