Schooltv Beeldbank

Neerslag

Hoe ontstaat regen, hagel en sneeuw?

Hoe ontstaat regen eigenlijk? En hagel en sneeuw? En waarom valt er uit de ene wolk wél wat en uit de andere niet? Deze clip laat het je zien.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
1:23 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Weer en klimaat > Neerslag
VO: Aardrijkskunde > Weer en klimaat > Neerslag
Waardering:
299 beoordelingen - 95237 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Voor het leven op aarde is water heel belangrijk. Driekwart van het aardoppervlak is met water bedekt. En dat water zit in een voortdurende kringloop: het gaat van zee naar land, en van land naar zee. Binnen die kringloop spelen regen, wolken en wind een belangrijke rol. De zon verwarmt het aardoppervlak. Opgewarmd water verdampt, en de waterdamp stijgt op. Als lucht warm is, zet het uit en kan het véél waterdamp bevatten. Maar als het opstijgt en afkoelt, kan de lucht weer veel mínder waterdamp hebben. Een deel van de damp verandert dan in waterdruppeltjes, en er ontstaat een wolk. Deze overgang van damp naar water heet 'condenseren', en dat gebeurt het eerst op vaste oppervlakken. Dus ook op de stof- en roetdeeltjes in de lucht. Op die deeltjes vormen zich minuscule waterdruppels, die zó klein zijn en licht dat ze zweven, en wolken vormen. Maar soms botsen die druppeltjes en worden samen één gróte druppel. Als ze té groot en zwaar worden om te kunnen zweven, vallen ze naar beneden als regen.Als het koud is, kan water ook als snééuw naar beneden komen. Sneeuw bestaat uit kleine ijskristallen. Soms valt er een mengsel van sneeuw en regen: natte sneeuw.Nog een andere vorm van neerslag is hagel. Hagel ontstaat als er sterk stijgende luchtstromen zijn. Regendruppels worden dan in de wolk omhoog geblazen en bevriezen door de koude lucht. De druppels worden hagelstenen. De zware hagelstenen vallen dan naar beneden. Maar de kleine en lichte worden nóg een keer omhoog geblazen. Hagelstenen kunnen wel honderden keren omhoog geblazen worden. En iedere keer krijgen ze een extra laagje ijs en worden iets zwaarder. Als ze zwaar genoeg zijn, vallen ze op aarde, bij een hagelbui. In Noord-India zijn wel eens hagelstenen gevallen die zo groot waren als golfballen! 83 mensen en duizenden dieren zijn toen door die hagelstenen omgekomen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

wild weather
Wild weather
Een Engels versje over het weer
Verschillende soorten regen
Verschillende soorten regen
Stijgingsregen, stuwingsregen en frontale regen
Strooiwagen
De strooiwagen
Schone wegen tijdens de winter
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Bangladesh rijst
Bangladesh
Dichtbevolkt en kwetsbaar

Bangladesh is een klein land naast India. Net als Nederland ligt Bangladesh onder de zeespiegel. Hierdoor krijgt het land regelmatig te maken met overstromingen. Maar ook malaria is een groot probleem in Bangladesh.

Het regent!
Weersverschijnselen
Verandering van het weer

Er zijn ontzettend veel weerverschijnselen. Dit zijn verschijnselen dat typeert wat voor weer het precies is. Denk bijvoorbeeld aan de regen en de wind!

EW: Kompas wind uit zuidwesten
Het weer meten
Temperatuur, wind en neerslag

Het weer is op verschillende manieren te meten. Je kunt dit doen bij de temperatuur, de wind en de neerslag.

Weerbericht
Het weer
Verandering per dag

Het weer is iets wat buiten plaatsvindt. Je kunt het voelen: temperatuur, warm of koud, de wind door je haren en regen uit de lucht. Temperatuur, wind en neerslag. Dat zijn de elementen die het weer bepalen.

wolken
Het Weer en Weersverwachting

In Spanje is het warmer dan in Nederland. Hoe kan dat? Spanje ligt dichter bij de evenaar. Daar staat de zon recht boven de aarde.