Schooltv Beeldbank

De kringloop van het water

Water is continu op reis

Stel dat je 's zomers in zee zwemt. Dan is er een kans dat dat zwemwater later als regen op je hoofd valt. Hoe dat kan? Kijk naar deze clip.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
2:12 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > Weer en klimaat > Neerslag
VO: Aardrijkskunde > Weer en klimaat > Neerslag
Waardering:
857 beoordelingen - 78315 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Van alle hemellichamen staat de maan het dichts bij de aarde. Toch ziet de maan er heel anders uit. Dat komt onder andere omdat er op de maan geen water is. De maan ziet er ook altijd hetzelfde uit, want landschap verandert vooral door stromend water. Op aarde is wel stromend water, en dat kun je goed zien: het heeft gezorgd voor de meest fantastische landschappen. Bijna al het water op aarde zit in de zeeën en oceanen. 2 % is bevroren - is dus sneeuw en ijs - en 1 % is onderweg. Het is onderweg door de lucht: als regen en waterdamp óf het stroomt door de grond, in meren en rivieren. Water is dus continu op reis, en die reis verandert ons landschap. Soms langzaam, en soms snel. De reis die het water maakt noemen we de kringloop van het water. Maar hoe gaat die kringloop eigenlijk? Eerst verdampt water. Water uit zee bijvoorbeeld. Hoe warmer de lucht boven zee, hoe meer water er verdampt. De waterdamp stijgt op en terwijl die stijgt, koelt hij weer af. Door die afkoeling verandert de damp in kleine druppeltjes - het condenseert - en die druppeltjes vormen samen een wolk. De wind blaast de wolken het land in. De wolken gaan langs de helling omhoog en koelen af totdat er zóveel druppels in de wolk zitten dat ze eruit vallen. Het regent. Of het sneeuwt natuurlijk, als het erg koud is. Een deel van de regen en de sneeuw zakt in de grond of blijft liggen, maar het meeste komt terecht in de rivieren. En die rivieren brengen het water weer naar zee. En bij zee zijn we weer terug bij het begin - van de kringloop van het water.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

still waterkringloop
De waterkringloop
Van regenwolk naar zee en weer terug
Beeldbank - 20081204_water02
Rioolwaterzuivering
Hoe wordt ons afvalwater gereinigd?
Zeeleeuwen
Zeeleeuwen
Wat een acrobaten!
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

EW Zeewier
Zout water
Je kunt het maar beter niet drinken

Het overgrote deel van het water op aarde is zout. In dit zoute zeewater leven erg veel planten en dieren.

Een paddenstoel
Paddenstoelen
De opruimers van de natuur

Paddenstoelen spelen en belangrijke rol in de natuur. Zij breken dood materiaal of afval (boomstammen, bladeren, oude boterhammen, dode dieren) af. Ze worden daarom ook wel de opruimers van de natuur genoemd.

een klets water
De wereld schreeuwt om drinkwater
Meer dan één miljard mensen hebben geen schoon drinkwater

De aarde bestaat voor het grootste deel uit water. Hiervan is maar een klein percentage geschikt voor drinkwater. Mensen kunnen niet leven zonder water. Tot de dag van vandaag hebben 1.1 miljard mensen in de wereld nog steeds geen toegang tot schoon, veilig drinkwater en dit aantal kan alleen nog maar toenemen door de schaarste aan drinkwater.

Paling
Aalscholver en de paling
De jager en de prooi

Ken je die stokken in het IJsselmeer en Waddenzee? Hier proberen vissers palingen te vangen. Maar de mens is niet de enige die achter deze glibberige dieren aanzit. De aalscholver is ook vaak op deze stokken te vinden. Maar daar heeft hij ook een andere reden voor.

Zeilboot
Zeilen
Er is een verschil tussen een zeilboot en een gewone boot

Sommige mensen kunnen erg genieten van het varen een boot, terwijl anderen het helemaal niets vinden. Alleen het zien van de golven zorgt bij hen al voor zeeziekte. Toch zijn er ook genoeg mensen die hier totaal geen last van hebben en maar al te graag kiezen voor het ruime sop.