Schooltv Beeldbank

Het ontstaan van vulkanen en eilanden

op de grens van twee aardplaten

Wist je dat wij leven op bewegende stukken aarde? En dat dit bewegen ervoor zorgt dat er vulkanen en eilanden ontstaan? Deze clip laat het je zien.

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
3:10 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw van de aarde
VO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw
Waardering:
1586 beoordelingen - 118711 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

De korst om de aarde is niet één geheel maar bestaat uit verschillende stukken, die als een puzzel in elkaar passen. Die stukken aardkorst worden "platen" genoemd. En die platen liggen niet stil. Ze bewegen ten opzichte van elkaar, en dat heeft grote gevolgen...In 1963 zagen IJslandse vissers as, stoom en lava uit de zee omhoog spuiten. Ze zagen de geboorte van een nieuw eiland. Er kwamen vogels naar het nieuwe eiland, en al gauw groeiden er ook planten.Wat was er nou gebeurd? Op de oceaanbodem dreven 2 platen langzaam uit elkaar. Er ontstond een spleet. Door die spleet kon gesmolten gesteente - magma - uit de aarde omhoog komen. Het bereikte de zeebodem, koelde af en stolde. Het werd vást gesteente! Beetje bij beetje werd die laag gesteente zó dik dat hij boven de zeespiegel uit stak en een eiland vormde.Het was niet de éérste keer dat zoiets gebeurde. In het midden van de Atlantische Oceaan ligt ook zo'n grens van twee oceaanplaten die langzaam uit elkaar drijven. Op die plek - onder water - is langzamerhand een hele bergrug ontstaan! De aardplaten bewegen zo'n 5 centimeter per jaar. Dat lijkt weinig, maar als je een paar eeuwen verder rekent, is dat toch een flink stuk.
Sinds Columbus in 1492 de Atlantische Oceaan overstak en Amerika ontdekte, is de oceaan wel 25 meter breder geworden!Maar wát gebeurt er nou als platen niet van elkaar áf, maar juist naar elkaar tóe bewegen? Als een oceanische plaat en een continentale plaat bótsen, ontstaan er vulkánen, zoals de Merapi in Indonesië. De zwaardere oceanische plaat wordt ónder de continentale plaat geduwd en neemt water en brokken steen mee naar beneden. Hoe verder naar beneden, hoe heter het wordt. En uiteindelijk smelt het gesteente. Het stijgt als magma op uit de aardmantel, breekt door de aardkorst heen en wordt een vulkaan. Soms ontstaat er een hele rij vulkanen die samen een eiland vormen, zoals Java. Miljoenen jaren van uitbarstingen hebben Java bergachtig en ook heel vruchtbaar gemaakt. Dat komt omdat de uitgespuwde lava en as veel voedingsstoffen bevatten voor planten. Toch blijft het gevaarlijk om in de schaduw van de Merapi te leven, want hij barst nog regelmatig uit. In 1994 vielen er bij een uitbarsting wel meer dan 60 doden!

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

De opbouw van de aarde
De opbouw van de aarde
Een vloeibare bol met een dun korstje
Beeldbank - 20081124_heliostaat01
Een heliostaat
Een machine die de zon stil zet
Dag en nacht
Dag en nacht
Waarom is het 's winters langer donker?
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

Oude zwart-wit foto van Afrikanen op Curaçao
Geschiedenis van Curaçao
Van 2540 voor Christus tot nu

Curaçao heeft in de loop der tijd veel verschillende bewoners gekend, die allemaal hun invloed hebben gehad op de huidige cultuur. Op dit moment wonen er ongeveer 140.000 mensen op het eiland met meer dan 40 verschillende etniciteiten. Dat betekent dat er een hele grote variatie is aan gebouwen, muziek, mensen enzovoort. En dat op een eiland dat ongeveer 2x zo groot als Texel is (60 bij 12 km).

Grote ploegmachine op akker
Schokland
Een eiland dat niet meer bestaat

Schokland ligt in de Noordoostpolder. Het was vroeger, van de late middeleeuwen tot 1942, een eiland. Het is een bijzonder monument, omdat er belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan. Daarom is het in 1995 ook een werelderfgoed geworden. De eerste van Nederland.

dampkring
De aarde
Van kern tot korst

De derde planeet vanaf de zon is de aarde. Hoe is onze aarde opgebouwd van de binnenste kern tot aan de buitenste laag van onze atmosfeer?

Hand met wereldbol
Mensen op aarde
Het worden er steeds meer

Onze aarde is een uitzonderlijke planeet, want door de aanwezigheid van water en lucht is er leven mogelijk. Tot nu toe is er naast de aarde geen enkel ander hemellichaam bekend waarop ook leven voorkomt.

de aarde in de zomer
De lente
Het resultaat van onze schuine, draaiende aarde

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente: het seizoen van krokussen, bloesem en de zon die het langzaam wint van de regen. Maar hoe komen we eigenlijk aan seizoenen?