Schooltv Beeldbank

De opbouw van de aarde

Een vloeibare bol met een dun korstje

Heel vroeger dachten mensen dat het middelpunt van de aarde de hel was. Een vlammende oven waar duivels in wonen. Maar de mensen hadden het mis. Er wonen géén duivels in het midden van de aarde. Wél is het er enorm heet: ruim 5000 graden!

Voor:
PO, groep 7 - VO, klas 3
Lengte:
2:40 minuten
Online tot:
Onbeperkt
Vakgebied:
PO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw van de aarde
VO: Aardrijkskunde > De aarde en het heelal > Opbouw
Waardering:
1304 beoordelingen - 126537 keer bekeken
URL
?
?

Wat is dit?

Dit is een link naar de pagina waar deze clip op staat. Deze kan je kopiëren en in een presentatie, digitale les of website plaatsen.

EMBED
?
?

Wat is dit?

Dit is een stukje code waarmee je de speler met clip in een webpagina kan opnemen. Copieer de code en plak het exact zo in de HTML-code van de pagina.

POPUP
?
?

Wat is dit?

Deze link is om de clip in een pop-up te tonen, een kleiner venster boven je pagina. Handig als je de clip niet in de pagina wilt zetten met EMBED.

Trefwoorden

Letterlijke tekst uit de clip

Vroeger dachten mensen dat het middelpunt van de aarde de hel was. Ze dachten dat het één groot vuur was, bewoond door duivels. Maar de mensen hadden het mis. In het midden van de aarde wonen geen duivels. Wél is het er enorm heet: ruim 5000 graden! De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel. De druk in die kern is zó groot dat 'ie - ondanks de enorme hitte - niet smelt. In de buitenkern is de druk mínder groot, daar is de massa wél gesmolten. Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet is. Dit is de mantel van de aarde: een stroperige massa van 3000 kilometer dik. Aan de buitenkant is de aarde hard en stevig. Daar zit de aardkorst. Die aardkorst lijkt dik, maar is het niet. Want als je de aarde vergelijkt met een perzik, dan is de aardkorst maar zo dik als het schilletje! De aardkorst is niet één geheel, maar bestaat uit verschillende stukken die als een puzzel in elkaar passen. Die stukken aardkorst heten "platen".Er zijn 2 soorten platen. Continentale platen liggen onder alles wat land is. Het zijn dikke lagen aardkorst vol lichte mineralen, zoals graniet. Maar je hebt ook de Oceanische platen. Dat zijn de stukken aardkorst die onder de oceanen liggen. De Oceanische korst is veel dunner dan de continentale, maar wel zwaarder - doordat er gesteente als basalt in zit. De aardplaten drijven op de stroperige massa van de mantel. Doordat het binnenste van de aarde zo ontzettend heet is, zitten er stromingen in die massa die de platen langzaam laten bewegen. Sommige platen drijven van elkaar af...en sommige naar elkaar toe. Andere platen glijden alleen maar langs elkaar heen. Doordat de platen bewegen, ontstaan er gebergten, aardbevingen en vulkanen.

?

Plus

?

Wat is dit?

In SchoolTV-beeldbank Plus vindt u bij veel clips digilessen, quizzen en werkbladen.

Zoek een clip

Bekijk ook eens

Het ontstaan van vulkanen en eilanden
Het ontstaan van vulkanen en eilanden
op de grens van twee aardplaten
Chromosomen
Chromosomen
Hoeveel chromosomen zitten er in een geslachtcel?
Beeldbank - 20090710_ijsland01
Geisers en vulkanen in IJsland
Gevaarlijk, maar ook handig
?

Lees ook eens

?

Wat is dit?

Hier vind je achtergondinformatie van Eigenwijzer.
Eigenwijzer is de site van schoolTV voor je werkstuk, spreekbeurt en andere opdrachten.

dampkring
De aarde
Van kern tot korst

De derde planeet vanaf de zon is de aarde. Hoe is onze aarde opgebouwd van de binnenste kern tot aan de buitenste laag van onze atmosfeer?

Baan van de aarde om de zon
Natuurlijke oorzaken klimaatverandering
Niet alleen de mens heeft schuld

Waardoor werden de klimaatveranderingen in het verre verleden veroorzaakt? Niet door de mens. Er waren op een gegeven moment wel mensen op aarde, maar het waren er weinig en hun invloed op hun natuurlijke omgeving was gering. Het moet dus iets anders zijn geweest.

Hand met wereldbol
Mensen op aarde
Het worden er steeds meer

Onze aarde is een uitzonderlijke planeet, want door de aanwezigheid van water en lucht is er leven mogelijk. Tot nu toe is er naast de aarde geen enkel ander hemellichaam bekend waarop ook leven voorkomt.

de aarde in de zomer
De lente
Het resultaat van onze schuine, draaiende aarde

Na de zomer, de herfst en de winter wordt het weer lente: het seizoen van krokussen, bloesem en de zon die het langzaam wint van de regen. Maar hoe komen we eigenlijk aan seizoenen?

Een Tsunami
Aardbevingen
Platen schuiven langs elkaar

De aardkorst bestaat uit verschillende platen die ‘los’ op de aarde liggen. Doordat deze voortdurend verschuiven, kan het gebeuren dat sommige platen tegen elkaar botsen. Zo kan er een aardbeving ontstaan.